Recension: The Flash (2023)

Recension: The Flash (2023)

 • 2 tim 24 min
 • Action, Komedi
Nine Selander
09 juni 2023 kl. 14:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En rolig actionfilm för fansen

Första DCU-långfilmen med superhjälten "The Flash" är snart här. Filmen är samtidigt både snabb och långsam, rolig och dramafylld samt ny och nostalgisk. Läs vidare för att veta vad Filmtopps Nine Selander tyckte om denna flashiga film.

 • Regi:
  Andy Muschietti
 • Manus:
  Christina Hodson, Joby Harold
 • I rollerna:
  Ezra Miller, Ben Affleck, Sasha Calle, Michael Keaton m.fl.

Ezra Miller spelar Barry Allen, som i början av filmen har fastnat i gamla rutiner i en låg position på jobbet, inte kommit igång med dejtande och kommer ofta sent. Detta samtidigt som han ska hjälpa till med att rädda världen som sitt alter ego "The Flash". Men en dag märker han att han kan springa så snabbt att han kan resa tillbaka i tiden och ser en möjlighet att rädda sin mamma från hennes död. The Flash rådfrågar sin vän Batman (Ben Affleck) och trots Batmans varning, bestämmer sig The Flash för att ändra på det förflutna och således rädda sin familj.

Men så enkelt är det inte. Han hamnar i en tidslinje där mycket är annorlunda. Hans bästa vän Batman är inte sig själv och General Zod är tillbaka och hotar med att förstöra världen. Om inte det vore nog, träffar han en annan version av sig själv som han måste lära upp. Dessutom förlorar han sina egna krafter och måste hitta ett sätt att få dem tillbaka för att ta sig till den värld han kom ifrån.

The Flash
Ezra Miller i The Flash. Foto: Warner Bros.

Cinematiskt snygg och skämtsam

Filmen är välgjord och snygg. I början kändes allt väldigt förutsägbar, men efter att ha sett den kan jag säga att det bjuds på några twistar jag inte såg komma. Speciellt tematiskt är filmen väldigt stark. Man frågar sig vad som är viktigare, att få tillbaka personen man älskar eller se till att världen överlever.

Filmen är definitivt gjord för fans som älskar DC och andra äventyrsfilmer. I The Flash finns det skämt som refererar till Star Wars, Sagan om Ringen men mest av allt till DC:s egna universum. Man kan tro att det är lätt att dra paralleller till Marvel, men både känslan och tonen känns annorlunda. Tidigare i vår recenserade jag Guardians of The Galaxy vol 3 och i den tyckte jag att skämten, dialogen och musiken satt bättre än i The Flash

Batman i The Flash
Michael Keaton repriserar även sin roll som Batman. Foto: Warner Bros.

En resa genom tiderna - både nytt och nostalgiskt ryms med

The Flash känns verkligen som en film för fansen och en film som försöker nå en bred målgrupp genom att ta med flera ikoniska skådespelare som återkommer i versioner av superhjältarna de spelat. Det är roligt och det funkar i berättelsen. Särskilt mycket tycker jag om den nya tolkningen av Supergirl som Sasha Calle gör utmärkt.

I The Flash reser vi genom tiden, men den vinner inte över Avengers: Endgame (2019) där de också reser i tiden för att försöka ändra på slutresultatet. Eventuellt kunde en framtida The Flash-film göra det när flera av DC-karaktärerna fått komma med i leken och ett större hot finns att möta.

The Flash må springa snabbt men filmen känns längre än sin faktiska speltiden på två timmar och 24 minuter. De dramatiska scenerna hade kunnats förkortats lite för att få till en mer välpaketerad och flashig filmupplevelse. Betyget blir således en stark trea.

"The Flash" har biopremiär 14 juni.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL