Expendables

Recension: Expend4bles (2023)

 • 1 tim 43 min
 • Action
Axel Diedrichs
22 september 2023 kl. 00:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen lyckad återkomst för järngänget

Snart är det dags för krutgubbarna i "The Expendables" att återvända till världens biografer. Filmtopps Axel Diedrichs recenserar den fjärde actionsmockan i ordningen – "Expend4ables".

 • Regi:
  Scott Waugh
 • Manus:
  Kurt Wimmer, Ted Daggerheart, Max Adams
 • I rollerna:
  Jason Statham, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Sylvester Stallone, Andy Garcia m.fl.

Det har blivit dags för ett nytt uppdrag signerat Barney och hans handlingskraftiga manskap. Den här gången skickas de iväg för att hindra legosoldaten Rahmat från att stjäla kärnvapen åt den mystiske skurken Ocelot. Det blir en stökig åktur där Jason Stathams bitiga actionfigur Christmas måste bära det tyngsta lasset, både på skjutbanan och det emotionella planet. 

Expendables 4
Foto: Noble Entertainment.

Många bitar som inte klaffar

När en nu 77-årig Sylvester Stallone samlar sin specialstyrka på nytt är en hel del ansikten utbytta. Giganter från den tredje filmen som Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford och Mel Gibson är utbytta mot en yngre generation där 50 Cent och Megan Fox får ta plats. Även om de båda gör fullt dugliga jobb i sina soldatroller (särskilt en benhård Fox), så sliter det oundvikligen på kvaliteten att plocka bort ikon efter ikon. Särskilt i den här typen av dum film där karaktärerna lever på sin utstrålning medan de tömmer magasin efter magasin.

Men bortfallet av superstjärnor är inte det enda som gör Expend4bles undermålig – jag kan lika gärna se en tungt beväpnad 50 Cent som jag kan se någon annan stå i ett pansarfordon och blåsa skallen av förbipasserande banditer. Likaså kan jag leva med de lika förutsägbara som korkade vändningar handlingen lyckas ta. Det är bitarna däremellan som inte klaffar, från bristande karaktärskemi och komisk tajming, som kräver sin särskilda begåvning, till rakt av ologiska one-liners och tunga stunder som misslyckas med att beröra. Lägg där till den daterade grabbjargongen mellan Stallone och Statham, där barslagsmål är häftiga och ponnyridning är mesigt, så får du en skakig grund för filmen att stå på.

Känslan med "Expend4bles" är att manustrion Kurt Wimmer, Tad Daggerhart och Max Adams fastnat i sina pojkrum och skrivit filmen de fantiserade om att göra som små. Vi som har gått vidare med våra liv tycker helt enkelt inte att det är lika kul längre.

Recension: Expend4bles (2023)
Foto: Noble Entertainment.

Precis tillräckligt för att resultera i en tolerabel upplevelse

Sett till den otroligt höga produktionsnivån Hollywoodfilmer håller nuförtiden lämnas vi även här med en del att önska. Ibland ser det förvånansvärt halvdant ut med kassa ljussättningar och karaktärer som ser inklippta ut. Expend4bles påminner om den typen av actionfilm som sällan görs längre. Den rakt igenom dumma och inte särskilt snygga sorten, som innan streaming-eran skulle hamna i reabacken på din lokala videobutik. Jag vill och försöker uppskatta det, men det är ett för hafsigt verk för att jag ska kunna engagera mig fullt ut. 

Där filmen faktiskt lyckas emellanåt är i vissa actionscener som underhåller fullt ut. Det finns sköna våldsinslag som är intensiva nog för att greppa tag och få tiden att gå. Dessa och att se Dolph Lundgren som den nu nyktra och därför högst svajiga prickskytten Gunner är filmens behållningar. Det är precis tillräckligt för att resultera i en tolerabel upplevelse. Kanske går Expend4bles hem bättre hos de initierade. 

"Expend4bles" har biopremiär den 22 september.

NÄSTA ARTIKEL