Dungeons and Dragons - Honor Among Thieves

Recension: Dungeons and Dragons - Honor Among Thieves (2023)

 • 2 tim 14 min
 • Action
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 20:03 | Publicerad 28 mars 2023 kl. 14:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Underhållande äventyr för hela familjen

Snart är det premiär för "Dungeons and Dragons - Honor Among Thieves". Filmtopps Eric Diedrichs har sett filmen och roas av det storslagna äventyret.

 • Regi:
  John Francis Daley, Jonathan Goldstein
 • Manus:
  John Francis Daley, Jonathan Goldstein, Michael Gillio
 • I rollerna:
  Chris Pine, Michelle Rodriguez, Justice Smith, Hugh Grant, Sophia Lillis m.fl.

Efter att ha rymt från fängelset ger sig småtjuvarna Edgin (Chris Pine) och Holga (Michelle Rodriguez) ut på ett hejdundrande äventyr för att återförena Edgins familj och sätta dit sin tidigare partner in crime, Forge (Hugh Grant), som också är anledningen till att de åkte fast.

Vägen till uppgörelse visar sig vara oväntat svår när Forge har lyckats charma till sig kungariket Vinterväck med hjälp av en lömsk magiker. Men den evigt optimistiske Edgin smider planer efter planer samtidigt som druiden Doric (Sophia Lillis) och den usle magikern Simon (Justice Smith) ansluter till deras följe.

Dungeons and Dragons
Michelle Rodriguez och Chris Pine i Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves. Foto: UIP

Äventyret öppnar starkt

När rollspelens rollspel blir Hollywoodfilm är resultatet bättre än förväntat. Bitvis är det faktiskt ruggigt underhållande med kreativa scener och fyndigt munhuggeri. Särskilt imponerande är filmens första halva som flera gånger nosar på de höga betygen. Särskilt sticker en scen ut där Doric ska fly från ett slott på det mest kreativa av sätt – allt filmat i en enda lång tagning i stil med den kreativa actionvåg John Wick-filmerna kickade igång, men med klumpiga vakter och roliga djur istället för en hämndlysten Keanu Reeves.

Som så ofta är fallet tycks filmens regissörer John Francis Daley och Jonathan Goldstein tro att mer alltid är bättre. Äventyr på äventyr pressas in i en grundhandling som blir alldeles för spretig för sitt eget bästa. För att återknyta till filmens faktiska kärna avfyras titt som tätt olika nödraketer från författarstugan där slumpen får lösa våra hjältars bekymmer. Slappt och synd, men gissningsvis kommer de yngre familjemedlemmarna inte störa sig lika mycket på detta.

Dungeons and Dragons
Hugh Grant i Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves. Foto: UIP

Hugh Grant är ljuvligt egenkär

Annars finns det inte så mycket att klaga på. Chris Pine visar sig vara som klippt och skuren för lite hederlig swashbuckling, Michelle Rodriguez är ett underhållande, yxsvingande råskinn och Hugh Grant gör det han är bäst på – att vara ljuvligt egenkär. När det kommer till ensemblens yngre medlemmar får Justice Smith en rejäl revansch efter pinsamma Voyeurerna (2021), medan det lyser om Sophia Lillis, som troligtvis har mest att tjäna karriärmässigt på filmen i stort.

Dungeons and Dragons - Honor Among Thieves är ett ojämnt men hela tiden underhållande äventyr för hela familjen. Framförallt känns det uppfriskande att se att det fortfarande får existera blockbusters utanför hjältevärlden. Om en uppföljare kommer så ser jag den gärna.

"Dungeons and Dragons - Honor Among Thieves" har biopremiär fredagen den 29 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL