Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Cobweb (2023)

Recension: Cobweb (2023)

 • 1 tim 28 min
 • Skräck
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
18 augusti 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
18 augusti 2023

Nog mest skräckinjagande för Edgar Allan Poe själv

Seth Rogens första skräckfilm imponerar inte på Filmtopps Eric Diedrichs, som tror att ingen skulle bli mer livrädd för "Cobweb" än Edgar Allan Poe själv, vars klassiska novell filmen "baseras" på.

 • Regi:
  Samuel Bodin
 • Manus:
  Chris Thomas Devlin
 • I rollerna:
  Woody Norman, Lizzy Caplan, Antony Starr m.fl.

Hur många varv kan man vända sig i graven? Just nu roterar nog Edgar Allan Poe tillräckligt för att lösa framtida energikriser på egen hand.

Cobweb, som "baseras" på skräckmästarens klassiska novell Det skvallrade hjärtat är ett totalt haveri. Alltså på riktigt, fullständigt makabert uselt. Den enda likheten med gamle Edgars förlaga är ett knackande ljud som pockar på huvudkaraktärens uppmärksamhet. That's it. Men man behöver väl hitta nåt sätt att sälja in en film som denna på och Edgar kan ju knappast protestera. Dessutom är historien i public domain, alltså fri att använda.

Cobweb
Foto: Noble Entertainment

Målar läskiga teckningar i skolan

Vi har sett det förr. En missanpassade grabb vågar inte sova ensam längre på grund av kusligheter i rummet. Men icke i garderoben utan bakom tapeten, ty där viskas och knackas det. Men att sova hos föräldrarna är bara att glömma. De är psykiskt instabila och tycker att Peter, som vår unge hjälte heter, ska bete sig som en vuxen. Och vuxna tror ju inte på spöken.

I skolan målar han läskiga teckningar, precis som alla andra barn i skräckfilmer numera, och mobbas av klasskamraterna. Lärarvikarien, som bär det övertydliga namnet "Divine", dvs gudomlig, blir hans beskyddare. När hon ser de överdrivet obehagliga, monokroma teckningar gör hon till och med ett hembesök – trots att det går emot reglementet. Ajabaja, säger skolledningen.

Än så länge låter Cobweb som vilken dussinskräckis som helst, så varför gnälla? Jo, det dröjer inte länge innan historien vandrar mot irrationella marker där logiska klavertramp är lika förekommande som desperata jump scares.

Lizzy Caplan och Antony Starr i Cobweb
Foto: Noble Entertainment

Anteckningsblocket fullt av frågetecken

Det var länge sedan jag såg en film som så uselt går ihop som denna. Mitt anteckningsblock är fullt med frågetecken, varav merparten följda av utropstecken! För att undvika spoilers för den som fortfarande vill se filmen tänker jag bara ge ett enda exempel. Om nu viskningarna kommer från väggen, varför hör Peter plötsligt samma röst när han är i skolan?

Inte blir det bättre av LIzzy Caplans överdrivna skådespel i rollen som Peters mamma. Skådespelerskan har gjort en del bra grejer, men här är det skämskudden som gäller. Antony Starr, som spelar familjefadern, gör en sämre men helt okej version av sin roll i The Boys, och kommer precis undan med hedern i behåll.

Att Cobweb är producerad av Seth Rogen förvånar mig. Visst, han har en del lik i CV-garderoben, men det var länge sedan, om någonsin, som han låg bakom något så här förskräckligt.

"Cobweb" har svensk biopremiär i dag, fredag 18 augusti.

NÄSTA ARTIKEL