Recension: Canceled (2023)

Recension: Canceled (2023)

 • 1 tim 37 min
 • Skräck
Nine Selander
Uppdaterad 25 augusti 2023 kl. 13:55 | Publicerad 22 augusti 2023 kl. 15:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En klassisk skräckfilm

Influencerskräck är här igen. Scandinavian Content Group har parat ihop sig med Joakim Lundell och är nu ute med en ny skräckfilm efter "Feed" (2022). "Canceled" visar sig vara en klassisk spökhistoria, men denna gång i svensk förpackning.

 • Regi:
  Oskar Mellander
 • Manus:
  Paolo Vacirca, Henry Stenberg, Joakim Lundell
 • I rollerna:
  Fanny Klefelt, Vincent Grahl, Felicia Kartal m.fl.

Canceled handlar om Alex, spelad av Vincent Grahl, som tillsammans med sitt Gone Ghosting-team åker till en hemlig och övergiven herrgård för att filma en spökjakt. Alex har tidigare blivit avslöjad för att ha fejkat sitt innehåll men under denna resa blir skräckinnehållet lite väl äkta. 

Canceled
Foto: Nordisk Film

Övergiven herrgård, knarrande dörrar och bekant röst

Tänk dig ett stort spökhus långt borta från civilisationen. Där är det mörkt, dammigt och knarrigt. Det finns en stor chans att hitta hemliga rum. Det finns en obehaglig, gammal förbannelse och gamla inspelningar kan hittas. 

Påminner det om någon skräckfilm? Förmodligen flera, för de tillhör min påhittade kategori med "tidlösa skräckpremisser". Filmer som dessa är tidlösa eftersom de alltid funkar – ödsliga hus är och kommer alltid vara skrämmande. 

Det knarrande spökljudet tar mig tillbaka till klassikern The Grudge (2004) med samma obehagligt knarrande röst. Filmen är också uppdelad i dagar, vilket påminner om The Shining (1980), som också är uppdelad i dagar. Men Canceled saknar lika intressanta karaktärer, som exempelvis Jack Torrance (spelad av Jack Nicholson). 

En skräckfilm lämnar ofta tittaren med några frågor, exempelvis varför går de ner i källaren eller varför väljer de att separera sig från gruppen. I Canceled undrar jag hur enkelt vissa slutar kämpa, samt varför de inte reagerar starkare på vad som faktiskt sker med sina vänner. 

Canceled
Foto: Nordisk Film

Svensk skräckfilm bättre och bättre

Redan efter att ha läst premissen för Canceled, som handlar om influencers, och vetskapen om att en YouTuber själv är med och gör filmen, känns filmen riktad till en yngre publik. Hade jag varit tretton hade jag säkert sett filmen tillsammans med mina kompisar och blivit lite skraj. Men eftersom jag är äldre än så, blir jag inte så rädd som jag hade önskat. Men filmen är ganska underhållande, om än några långsamma promenader runt huset kunde ha skippats. 

Canceled gör sig bra i biosalongen med sitt ödsliga mörker. Själva ljudet är så skrämmande perfekt att det bör upplevas med ordentliga högtalare.

Sammanfattningsvis har filmen allt en klassisk spökhistoria behöver: scener med speglar, mörka korridorer – till och med en död tvillingbror nämns. Men filmen saknar starka karaktärer som tittaren vill ska överleva och förmågan att överraska oss under filmens gång. Även tempot släpar.

Av ovannämnda orsaker blir betyget någonstans mellan en tvåa och en trea. Jag gillar att det satsas på svensk skräck och det känns som att produktionerna och manusen blir bättre och bättre (Canceled är bättre än Feed). Därför ser jag fram emot att se fler kommande svenska skräckfilmer, och då önskar jag innerligt lite mer plot twists, likt senaste amerikanska skräckfavoriten Barbarian (2022). 

"Canceled" har svensk biopremiär den 24 augusti.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL