Bild ur "Ready or Not"

Ready or Not (2019) – Splatter, skräck och skratt

 • 1 tim 35 min
 • Skräck, komedi
Andreas Ziegler
03 december 2019 kl. 10:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Ready or Not är nästa film i raden av filmer som handlar om barnlekar. Den här gången är det kurragömma som är på tapeten. Det blir spännande, läskigt och faktiskt rätt så roligt i denna skruvade skräckfilm.

 • Regi:
  Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
 • Manus:
  Guy Busick, Ryan Murphy
 • I rollerna:
  Samara Weaving, Adam Brody, Henry Czerny, Andie MacDowell, Nicky Guadagni, Mark O’Brien, Melanie Scrofano m.fl.
Familjen i Ready or Not
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Grace (Samara Weaving) gifter in sig i den stormrika släkten Le Domas, som gjort sina pengar på spel. För att bli en del av familjen måste hon leka kurragömma under sin bröllopsnatt. När svärfamiljen beväpnar sig inser hon att detta nog inte kommer vara en vanlig omgång av den populära barnleken.

Barnlekar är ett lika bra ämne som något annat att göra film av. Ibland går det bra. Andra gånger går det mindre bra. Vår egen Fredrik Edström hatade exempelvis Truth or Dare. Personligen älskade jag Tag, en komedi om en väldigt lång omgång kull. Jag kan även rekommendera skräckfilmen Would You Rather från 2012, som är ett riktigt nervigt kammarspel.

I Ready or Not är det alltså kurragömma som gäller. Fast det hela påminner mer om kull. Skaparna av filmen har inte direkt försökt utveckla konceptet. De flesta av karaktärerna är dessutom rätt så platta. Den enda som faktiskt lyckas fördjupa sin karaktär är Adam Brody. Hjältinnan är en rätt så mallartad "scream queen", som mest ska skrika och vara snygg. Samara Weaving ska dock ha en eloge för de svavelosande svordomar hon levererar på löpande band.

Det är mer roligt än läskigt.

Familjen i Ready or Not blir besvikna när det inte riktigt går som de tänkt sig.
"Neeeej!" De rika fåntrattarna är väldigt engagerade i en omgång kurragömma. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Även om allt är rätt så klyschiga är ändå "Ready or Not" en sevärd film. Den stora behållningen ligger i den nattsvarta självmedvetna humorn. Rika människor håller hårt i sina traditioner, är hänsynslösa och väldigt, väldigt fåniga är den premiss som filmen utgår från. Detta exemplifieras nog bäst genom faster Helene (Nicky Guadagni), som har vitt spretigt hår, är extremt hårt sminkad och alltid står och glor. Hon är alltså en rik äldre dam som ser ut som en häxa. Hennes beteende gör inte mycket för att motsäga detta.

Emellanåt bjuder "Ready or Not" på spänning när vår scream queen jagas i det stora huset. Jag skrattade dock mer än jag blev rädd. För filmens rikingar är riktigt fåniga. Som den kokainsnortande systern, som är så uppe i varv att hon lyckas skjuta allt utom Grace. Sedan blir hon, likt ett barn som inte kan träffa hålet i minigolf, ledsen och tröstas av mamsen och pappsen. Adam Brody står, som sagt, för filmens bästa skådespelarprestation. Henry Czerny står dock för den mest roande när han tröstar sina barn, pratar om golfplaner och svär som en besviken tonåring när saker och ting inte går hans väg.

Det blir blodigt värre i "Ready or Not". Men om du tycker om att bli skrämd av dina skräckfilmer är detta nog fel film för dig. Detta är en film för de som, liksom jag, gärna tar lite svart humor med sin skräck.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL