Nu på bio

Det senaste på biofronten!

David Dencik i "Quick".

Quick (2019)

 • 1 tim 51 min
 • Thriller
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
03 december 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
03 december 2019

Spännande och välspelat brottsdrama.

Mikael Håfström skildrar här en gripande historia om Sveriges största rättsskandal med spänning, rappa korsklippningar och kusliga återblickar. Samtliga skådespelare levererar skickliga rolltolkningar, men också något svagt skrivna dialoger. Tillsammans med ett tonmässigt spretande ter sig resultatet som en ljummen men intressant filmupplevelse.

 • Regi:
  Mikael Håfström
 • Manus:
  Erlend Loe
 • I rollerna:
  Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August m.fl.
Foto: Nordisk Film.

Quick är en svensk filmatisering om det rikskända Thomas Quick-fallet, en av Sveriges största rättsskandaler genom tiderna, regisserad av Mikael Håfström. Historien berättas ur perspektivet av de grävande journalisterna Hannes Råstam (Jonas Karlsson) och Jenny Küttim (Alba August). Dedikerade till att undersöka de fruktansvärda fall som kretsar kring Thomas Quick (David Dencik) får vi följa deras kamp för att bevisa hans oskuld.

Inledningsscenen uppvisar en drönarvy över en stillsam natt i norrländska Appojaure, sakta inseglande mot ett ensamt tält längs vattenbrynet. När kameran närmar sig tältet börjar scenerna skiftas om vartannat i ett vildsint smattrande tempo, och en återblick visualiseras. Ett smakprov på vad som senare kan förväntas i filmen rådande stilistiska drönarbilder och rappa korsklippningar.

"Quick" sticker ut i mängden.

För att vara en svensk thrillerfilm, med ena foten inom det dokumentära, sticker Quick ut i mängden rent stilmässigt. Mikael Håfström använder sig av tidigare erövrade Hollywood-muskler i form av split-screens, ljudeffekter och nyhetsmontage. Trots att det förhöjer filmens nödvändiga spänning, uppgår det också till viss överdrift.

Som så ofta i svensk film kan dialogen upplevas styltig och teatral. I majoriteten av scenerna lyckas manusförfattaren Erlend Loe styra undan från just detta, men ibland känns det konstlat – trots gedigna skådespelarinsatser. Som det journalistiska radarparet visar Jonas Karlsson och Alba August upp en klart godkänd kemi, men starkast förblir ändå intervjuerna mellan Hannes Råstam (Jonas Karlsson) och Thomas Quick (David Dencik) – även om jag saknar det där lilla extra.

"Quick" är en berättelse som på förhand vinner mark hos publiken tack vare fallets enorma mediala uppståndelse och samtidens hunger efter "true crime". Och även om du redan har en uppfattning om Thomas Quick-fallet i stort så finns det här, med största sannolikhet, flera detaljer och intressanta aspekter att upptäcka.

Rickard Karlsson

För mer läsning, spana in vår intervju med Mikael Håfström.