Pride and Prejudice and Zombies

Pride and Prejudice and Zombies (2016)

 • 1 tim 48 min
 • Action, Komedi
Axel Diedrichs | Recension
17 mars 2016
Axel Diedrichs | Recension
17 mars 2016
 • Regi:
  Burr Steers
 • Manus:
  Burr Steers
 • I rollerna:
  Sam Riley, Lily James, Douglas Booth, Saily Philips m.fl.

Det är oroliga tider i 1800-talets England och de fem systrarna Bennet har inte bara pressen att gifta sig att tänka på. De måste också göra sig redo att tackla landets växande population av zombier.

Filmen bygger på en parodi-roman skriven av Seth Grahame-Smith och när jag fick höra om konceptet blev jag nyfiken, främst eftersom originalberättelsen saknar edge.

Har du sett filmen från 2005 minns du säkerligen danssekvensen i början. Sekvensen är inte bara galet snyggt filmad, utan också slug som presenterar många karaktärs agendor. I parodin avbryts dansen av en zombieattack och scenen är istället till för att visa samtliga karaktärers förmåga att döda de döda.

Läs också: De 7 bästa Zombiefilmerna

pride and Prejudice and Zombies
Foto: Lionsgate

Idén är skruvad och intressant men filmens första halva balanserar inte relationsfokuset med zombie-stycket och det blir mest slakt. Ser du filmen med förhoppningen om att de snyggt lappar ihop berättelsen så som vi alla känner till den, och att zombie-tillkomsten enbart är en krydda, kommer du att bli besviken.

Actionscenerna är häftigt gjorda med mycket blod och förstapersonsblickar från zombiernas vinkel. De får ibland filmen att lämna sin 1800-talsbubbla när de kryddas med hårdrocksmusik. Jag hade föredragit ironin att höra harmoniska stråkar som actionsoundtrack.

Något jag ofta ser idag är filmer vars berättande hänger med i människors samtida otålmodighet, att det som sker ska gå smärtfritt fort. Pride and Prejudice and Zombies är inget undantag och lägger fram alla korten på bordet väldigt tidigt. Inom loppet av tio minuter får vi se det blodigaste filmen har att erbjuda och ett bra tag undrade jag vad mer jag hade kvar att se.

Men trots sina bister är Pride and Prejudice and Zombies en av de mest seriösa parodier jag sett och stundtals är den riktigt, riktigt vass med intelligent humor och skön action.

Bäst: Mr. Darcy (Sam Riley) bär med sig en burk med levande flugor han släpper ut för att avslöja vilka som är smittade av zombieviruset. Flugorna dras till de döda, han dödar de döda.

Sämst: Att spänningen sällan byggs upp, det är action från första stund.