Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Preacher

Preacher (säsong 1)

  • Drama
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
04 augusti 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
04 augusti 2016
  • I rollerna:
    Dominic Cooper, Ruth Negga, Joseph Gilgun, Jackie Earle Haley, Lucy Griffiths, W. Earl Brown, Ian Colletti m.fl.

3060008-poster-p-1-how-seth-rogen-and-evan-goldberg-got-preacher-comics-most-profane-series-on-amc

I måndags eftermiddag kunde vi svenskar som har Viaplay se sista avsnittet av den omtalade serien Preacher, baserad på Garth Ennis klassiska serietidning. Serien som bland annat är skapad av komikerparet Seth Rogen och Evan Goldberg har gett oss strålande skådespelarinsatser, vassa dialoger, ett skönt soundtrack och ett flertal WTF-moments.

Preacher (säsong 1) utspelar i den lilla staden Anville i Texas och fokuserar på den alkoholiserade prästen Jesse (Dominic Cooper) som en dag får den oväntade kraften att kunna manipulera människor till att göra saker mot deras egen vilja. Kort därpå anländer två mystiska män till den lilla staden på jakt efter Jesses nya talang. Två andra karaktärer som blandas in i denna konflikt är Jesses nyfunna vän Cassidy (Joseph Gilgun), en irländsk hundraårig vampyr (ja du hörde rätt) samt den svartsjuka och våldsamma ex-flickvännen Tulip (Ruth Negga) som delar ett mörkt förflutet med Jesse.

Runt denna centrala handling får vi också följa en hel del andra karaktärer från Anville. Mest intressanta är tonåringen Eugene (Ian Colletti) som efter att försökt skjuta sig själv i huvudet nu fått en missbildad mun vilket gett honom öknamnet Arseface, samt stadens mäktigaste man Odin Quincannon (Jackie Earle Haley) som är beredd att göra allt för att köpa marken där Jesses kyrka står och göra om det till ett snabbmatsställe. Från en helt annan tidslinje följer vi också en cowboy på ett mystiskt uppdrag.

Preacher är en otroligt snygg och välgjord serie som mixar många genrer. Trots att serien innehåller en hel del övernaturliga element är det dramat och dialogerna mellan karaktärerna som är dess stomme. Dominic Copper har en otrolig karisma och ger flera lager till sin karaktär. Det är också kul att se många ganska okända skådespelare så som Ruth Negga, Ian Collette och Tom Brooke ta så stor plats i serien. Dock är det Joseph Gilguns tolkning av vampyren Cassidy som sticker ut mest. Inte nog med att Cassidy är seriens roligaste karaktär är han också otroligt lojal mot Jesse och det är också med den lojaliteten som seriens mest intressant relation växer fram.

Preacher är stilfull och lyser med sin inspiration från gamla westerns och 80-tals-lågbudgetfilmer. Dialogerna känns ibland som tagna ur en Tarantinofilm med gott om popkulturreferenser och mörk humor. Den snygga cinematografin blandas snyggt med det countryinfluerade soundtracket. Alla dessa faktorer gör Preacher till en av de mest originella TV-serier jag sätt på länge.

Bäst: En hel del actionscener utöver det vanliga.

Sämst: En del ojämna avsnitt under mitten av säsongen.

NÄSTA ARTIKEL