Prayers for Bobby.

Prayers for Bobby (2009)

 • 1 tim 30 min
 • Drama
Sophia Swahn | Recension
15 november 2015
Sophia Swahn | Recension
15 november 2015

Prayers for Bobby - Om du är ute efter en film med ett berörande budskap.

 • Regi:
  Russels Mulcahys
 • Manus:
  Katie Ford, Leroy Aarons (bok)
 • I rollerna:
  Sigourny Weaver, Henry Czerny, Ryan Kelly m.fl.

I Russels Mulcahys Prayers for Bobby möter vi Mary Griffiths (Sigourny Weaver). En medelålders, traditionell, amerikansk kvinna, som bor med sin man och fyra barn i Kalifornien i av 70-talet. Livet i den kristna familjen tycks pågå i sin vanliga takt och när mormor’n, i avslappnad ton, säger: "fags should all be lined up and shot" utan att någon i familjen direkt reagerar, förstår vi ganska snabbt var de står i frågan om homosexualitet.

Det ingen vet är att sonen Bobby (Ryan Kelley) bär runt på en stor hemligt. Den tynger ned honom så pass mycket att han nästan hellre tar en överdos av tabletter, än att behöva dela med sig av sin hemlighet till övriga familjen. Hans bror Ed (Austin Nichols) förstår tillslut att något inte stämmer. I förtroende berättar Bobby att han tror att han är homosexuell. Vi hinner knappt blinka innan hemligheten är ute. Det blir första slaget i ansiktet för Bobby, hans brors svek.

Utifrån familjens reaktion är det lätt att förstå varför Bobby undanhållit sin hemlighet i alla dessa år. Vad som däremot blir svårare att förstå, är hur en mor kan vända ryggen åt sitt barn, av den enkla anledningen att han tycker om män. Bobbys mor skäms något så otroligt över sin son att hon knappt vill ses utanför hemmet i hans sällskap. Hon gör allt i sin makt för att att “hela” honom. Göra honom frisk från sin homosexualitet.

Prayers for Bobby
Recension: Prayers for Bobby (2013)
“Homosexuality is a sin. Homosexuals are doomed to spend eternity in hell. If they wanted to change, they could be healed of their evil ways. If they would turn away from temptation, they could be normal again if only they would try and try harder if it doesn't work” - Mary Griffiths

Det är Mary som driver häxprocess, övriga familjen står mer vid sidan av och ser på. Konsekvensen blir att Bobby tvingas flytta till sin kusin i Portland. Utan att avslöja för mycket, sker en drastisk vändning i berättelsen.

Prayers for Bobby är en väldigt gripande film att betrakta. Mina ögon tårades flera gånger, men jag hade önskat att det hade lagts ännu mer energi på de sentimentala bitarna. Jag hade velat ha en djupare förklaring på hur Bobby upplevde situationen med sveket av sin mamma, som är svårt förstår.

Värt att nämna är att filmen är baserad på Leroy Arons bok med samma titel. Aron, som var en av de första öppet homosexuella journalister i amerikansk media, grundade också organisationerna National Lesbians och Homosexual Journalists Association.