Peaky Blinders (säsong 5)

"Peaky Blinders" (säsong 5)

  • Drama, gangster
Uppdaterad 08 januari 2020 kl. 12:01 | Publicerad 29 september 2019 kl. 18:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

"Peaky Blinders" är fortfarande ett gangstermästerverk.

Den femte säsongen av "Peaky Blinders" kommer drygt 1,5 år efter den förra säsongen, men har utan tvekan varit värd varje sekunds väntan. Bland gangsterserierna finns det ingen som kan mäta sig med den brittiska skapelsen.

  • I rollerna:
    Cillian Murphy, Paul Anderson, Helen McCrory, m.fl.
Cillian Murphy som Thomas Shelby i "Peaky Blinders".
Cillian Murphy som Thomas Shelby i "Peaky Blinders". Foto: C More

Serie: ”Peaky Blinders” (säsong 5)

Skapare: Steven Knight

Med: Cillian Murphy, Paul Anderson, Helen McCrory, m.fl.

Genre: Drama, gangster

Längd: 6 x 60 min

Distributör: C More

Skaparen Steven Knight, som även ligger bakom Tom Hardy-serien Taboo och den kommande Jason Momoa-serien See (för Apple TV+), har onekligen en förmåga att få ut det allra mesta av såväl skådespel, foto och musik som rekvisita. Det känns  som att det skulle gå att pausa serien vilken sekund som helst och göra en perfekt gangster-tavla.

Den femte säsongen handlar, likt de tidigare, om hur Tommy Shelby (Cillian Murphy) balanserar sin gangsterfamiljs framgång med sin egen. Även fast de båda delarna givetvis hänger ihop. På familjesidan möts han däremot av stora motgångar under börskrisen på Wall Street, vilket tvingar honom att låta familjen skita ner sig mer än vanligt.

På det mer personliga planet visar det sig att Tommy är en naturbegåvning (vad annars?) i sin nya roll som medlem i det brittiska parlamentet. När 30-talet nu lurar precis runt hörnet får vi även se hur den politiska världen börjar dra allt mer åt fascism, med Tommy mitt i smeten.

"Peaky Blinders".
"Peaky Blinders". Foto: C More

Genom den fjärde säsongen bjöd Tom Hardy och Adrien Brody på några fullständigt magiska scener tillsammans med Cillian Murphys och Paul Andersons Peaky Blinders-gansterfasoner. En extra skådespelarmässig nivå som den här femte säsongen saknar, även om både Murphy och Anderson fortfarande levererar på topp.

Under den utsökta säsongsfinalen får vi däremot äntligen se hur den femte säsongens "nya skurkar" faktiskt kan komma att utmana Peaky Blinders existens på sikt. Lyckligtvis har vi redan två ytterligare säsonger av serien beställda och jag längtar redan efter att få ta del av fortsättningen.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL