Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Our Kind of Traitor

Our Kind of Traitor

 • 1 tim 48 min
 • Drama, Thriller
Sebastian Håkansson | Recension
21 maj 2016
Sebastian Håkansson | Recension
21 maj 2016
 • Regi:
  Susanna White
 • Manus:
  Hossein Amini (manus), John le Carré (bok),
 • I rollerna:
  Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, Naomie Harris m.fl.

Den brittiska författaren John le Carre har varit en källa till flera av vår tids bästa filmatiserade spionhistorier - The Spy Who Came in From the Cold (1965) och Tinker Tailor Soldier Spy (2011), som Thomas Alfredson regisserade, för att nämna ett par. Our Kind of Traitor är baserad på en av Carres sista böcker, som bygger konceptet Alfred Hitchcock hade en svaghet för: en helt vanlig man som mot sin vilja blir indragen i ett livsfarligt äventyr.

Den brittiska universitetsläraren Perry Makepeace (Ewan McGregor) och hans mer succérika advokat-fru Gail (Naomie Harris) gör ett tappert försök att få igång äktenskapet igen med en romantisk resa till Marocko. Gail klarar inte av att förlåta sin mans snedsteg med en student och stämningen är minst sagt krystad. Snart sitter Perry ensam kvar i en bar i Marrakech där de enda övriga gästerna är ett gäng högljudda ryssar. Dima (Stellan Skarsgård) är en av dessa och bjuder Perry på en drink och övertalar honom att hänga med på en fest.

Our Kind of Traitor

Det visar sig vara ett party fullt med överklassens ryssar, där lyxprostituerade kvinnor och droger finns i överflöd. Perrys mer anständiga livsåskådning får honom involverad i ett slagsmål, vilket han med oddsen emot sig vinner och därmed ingjuter respekt hos Dimas.

Läs också: Intervju med Stellan Skarsgård

Dagen efter bjuds Perry och Gail in till ett födelsedagskalas där Dima avslöjar sin yrkesroll - han är den ryska maffians främsta pengartvättare och han behöver Perrys hjälp för att rädda sin familj. Men Perrys nya vänskap blir en biljett in till en intern maktkamp i den ryska maffian, vilket placerat honom och Gail i fullständig livsfara.

Our Kind of Traitor är Stellan Skarsgårds film. Dima är en oberäknelig figur med en dold agenda. Han är långt från det som kan kallas en godartad människa. Samtidig är han en sympatisk familjefar med mycket charm, som lyckas dölja sin rädsla för familjens eventuella öde. Även Ewan McGregor gör en stabil insats i sin roll som smått förvirrad medelåldersman ute på okänt vatten.

Our Kind of Traitor är stadigt regisserad av Susanna White, som främst har arbetet med TV-serier tidigare. Boardwalk Empire, Generation Kill och Bleak House för att nämna några. Filmen hägrar hela tiden en spänning som håller engamengamet uppe och filmfotot är riktigt snyggt.

Vad som är filmens svagare del är att händelseutvecklingen förblir tämligen förutsägbar med inga större överraskningar eller oväntade vändningar. Själva upplösning är rafflande, men genom att utgången tidigt gick att förutse påverkade helhetsintrycket till det sämre.

Likväl, är du sugen på bio är thrillern Our Kind of Traitor att rekommendera.