Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Operation Nordpolen

Operation Nordpolen (2020)

 • 1 tim 32 min
 • Äventyr, Familjefilm
Filmtopp
Ebba Pettersson | Recension
12 november 2020
Filmtopp
Ebba Pettersson | Recension
12 november 2020

Drömmar kan bli sanna, men kanske inte alltid som man trodde.

”Operation Nordpolen” lär oss att följa våra drömmar, tro på oss själva och att inte lita på valrossar med storhetsvansinne.

 • Regi:
  Aaron Woodley
 • Manus:
  Bob Barlen, Cal Brunker m.fl.
 • I rollerna:
  Jeremy Renner, Heidi Klum, James Franco m.fl.

Fjällräven Swifty känner sig osynlig på Nordpolen. Ingen ser honom som något mer än ”bara en räv” och han bokstavligt talat smälter in i den vita omgivningen. Swiftys dröm sedan barnsben har varit att bli en ”järnjycke”, en av de coola husky-kurirerna, men eftersom han ”bara är en räv” är det ingen som tror på honom.

Men Swifty lyssnar inte på vad de andra säger och börjar jobba för posten för att arbeta sig upp. Han börjar i postrummet och… tre år senare är han fortfarande kvar där. Swifty får till slut nog och smyger ut på en leverans för att bevisa för de andra, och sig själv, att han minsann klarar av jobbet som kurir. Men paketet som ska levereras är till Otto van Valross, en hämndlysten valross med metall-ben och en armé av lunnefåglar, och Swifty måste åsidosätta sina drömmar för att rädda världen.

Operation Nordpolen liknar på många sätt Zootropolis. Den använder sig av samma allegoriska berättande med djur som speglar samhällsnormer och värderingar, där små djur måste armbåga sig fram i en värld med större djur. Det är ett smart berättande, men som här blir en sämre kopia av den Oscarsvinnande-filmen. Fjällräven Swifty påminner väldigt mycket om räven Nick.

Det går inte heller att blunda för Swiftys likheter med Barry i Bee Movie. Barrys högsta dröm är att bli ett pilot-bi, men ingen tror på honom för att han ”bara är ett vanligt bi”. Men det är trots det ett fint budskap om att tro på sig själv oavsett vad andra säger, och Swifty TROR verkligen på sig själv.

Filmens skurk Otto van Valross har också potential. Han drivs av ett storhetsvansinne att förbättra världen, men på bekostnad av polarisarna. Han vill regera över världen och då hans onda plan drabbar miljön blir det motsägelsefullt, för vilken värld ska han regera över när polarisarna har smält?

Operation Nordpolen är en mysig familjefilm för kalla vinterdagar. Den hade kanske varit något mer om de hade struntat i att kopiera gamla koncept och istället satsat på Otto van Valross miljöförstörelse, för det är både ett intressant och viktigt koncept.

Spana istället in en av filmerna på vår lista med årets bästa nyheter!

NÄSTA ARTIKEL