Odödliga.

Odödliga (2015)

 • 1 tim 46 min
 • Drama
Axel Diedrichs
Uppdaterad 05 december 2019 kl. 12:12 | Publicerad 14 augusti 2015 kl. 18:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den svenska filmen "Odödliga" når inte hela vägen.

 • Regi:
  Andreas Öhman
 • Manus:
  Andreas Öhman
 • I rollerna:
  Filip Berg, Madeleine Martin, Torkel Petersson m.fl.

Isak (Filip Berg) bor i en Stockholmförort där han lever ett statiskt liv i väntan på att någon ska lyfta hans tillvaro. När en dejt går snett träffar han istället Em (Madeleine Martin), en impulsiv tjej som drar med honom på en roadtrip. Isak faller hårt för Em men det han ännu inte har förstått är att hon har allvarliga problem.

Andreas Öhman, som 2010 gjorde den kritikerrosade dramafilmen I rymden finns inga känslor, är tillbaka med en sentimental roadmovie vars huvudrollsinnehavare imponerar. Öhman har åter lyckats med skådespelarkemin, det slår gnistor om Berg och Martins samspel och stundtals känner jag den där smärtande ångesten väldigt få svenska filmskapare väcker.

Paret i de odödliga står och håller om varandra. Kvinnan har ett gevär hängande på sin rygg.

Odödliga är en berättelse som tillför någonting fräscht till svensk film, men inte till filmvärlden i stort. Berättelsen är förutsägbar och smockfull med klischéer. De farliga situationer Isak och Em hamnar i känns direkt tagna ur "scenarioboken" och ger inget av det nytänk filmentusiasten inom mig vill se.

Odödliga är knappt 110 minuter lång men den hade gärna fått kapas ned några minuter, där finns mycket som inte tillför berättelsen. För att se om du håller med mig, lägg extra uppmärksamhet på scenen när Filip sjukanmäler sig från jobbet. Jag skulle vilja säga att där finns tillräckligt med "dökött" för att servera en släktmiddag.

Nej, Öhman har inte gjort en revolutionerande dramafilm men den lyfts av minnesvärda skådespelarinsatser. Torkel Petersson (Kopps) som spelar Isaks pappa gör ett suveränt porträtt av en omtänksam och vilsen förälder.

Öhman och hans team förtjänar en eloge för att ha gett sig ut på ett äventyr i de svenska skogarna och det märks att de har brunnit för att ge oss i publiken en stark upplevelse. Jag är övertygad om att Odödliga är en film många kommer att älska, även om den inte var något för mig.

Håll ett extra öga på Madeleine Martin som ska spela boxare i filmen Kluven dröm (2017).

Bäst: En spännande sekvens när Isak och Em har tagit rum under fel mans tak.

Sämst: Filmen avancerar för långsamt och lämnar inte det vana ögat utrymme för överraskningar.

Inför premiären av "Odödliga" gjorde vi en intervju med filmens stjärnor Filip Berg och Madeleine Martin samt regissören och manusförfattaren Andreas Öhman. Den borde du läsa om du vill ha en större inblick i filmen. 

NÄSTA ARTIKEL