Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Night School (2018)

Night School (2018)

 • 1 tim 51 min
 • Komedi
August Klittmar | Recension
10 oktober 2018
August Klittmar | Recension
10 oktober 2018

"Night School" är en humorbefriad komedi i skolmiljö.

Det blir inte särskilt roligt när skådespelaren och komikern Kevin Hart tar rodret i denna extremt lättglömda high school-komedi. Hart är, vad jag förstått, en erkänd stand-up komiker och uppträder för fullsatta arenor världen över. I ’’Night School’’ får jag dock inte se mycket komisk talang, vare sig från honom eller hans övriga medspelare.

 • Regi:
  Malcolm D. Lee
 • Manus:
  Kevin Hart, Harry Ratchford, Joey Wells m.fl.
 • I rollerna:
  Kevin Hart, Tiffany Haddish, Megalyn Echikunwoke, Rob Riggle m.fl.
Night School (2018)
Tiffany Haddish som läraren Carrie och Kevin Hart i rollen som Teddy. Foto: HartBeat Productions.

När det gäller komedier talas det ibland om att det är den svåraste genren att lyckas med. Jag är beredd att hålla med. Det är en genre där dialog, komisk tajming och god kemi mellan huvudrollsinnehavare är av största betydelse för att filmen ska fungera. I andra genrer kan man – i viss mån åtminstone – kompensera ett kasst manus med läckra specialeffekter och snygg filmmusik. Denna kompensation går inte alls att göra på samma sätt i komedier. Fungerar inte dialogen, faller i stort sett allt platt.

När det gäller ’’Night School’’ har hela sex (!) personer varit med och skrivit manuset (däribland Kevin Hart själv). Det är faktiskt lite svårt att förstå att det krävts så många personer för att skriva ihop den här smörjan.

I vilket fall så kretsar filmen kring Teddy (Kevin Hart). Efter att ha glidit genom gymnasiet tvingas han i vuxen ålder att återgå till skolbänken för att fullfölja sin examen. Han börjar ta kvällskurser under ledning av den engagerade läraren Carrie (Tiffany Haddish), som tar till en hel del speciella metoder för att komma runt Teddys inlärningssvårigheter. I klassrummet finns förutom Teddy ett gäng bestående av några omaka personligheter. Det finns verkligen inte mycket att säga om deras personlighetsdrag. Någon ser sig själv som upplyst efter att ha sett ’’Terminator’’. Någon kallar sig ’’Big Mac’’ och missuppfattar situationer. Ja, ni hör. Karaktärsarken kan inte ha varit längre än ett par meningar.

Night School (2018)
Här är hela gänget. Foto: HartBeat Productions.

Den ena triviala händelsen avlöser den andra. Här och där uppstår replikskiften i gruppen som är tänkt att visa hur knasigt det kan bli när så olika människor tvingas vara tillsammans. Ingenting av detta fungerar överhuvudtaget, främst på grund av att skådespelarna och dialogen inte håller måttet.

I filmen har Teddy en väldigt framgångsrik fru och en viktig del i filmen är hur han håller sitt verkliga jag hemligt för henne. Han känner sig underlägsen och vill inget hellre än att ta sin examen och skaffa ett riktigt jobb. I och med detta, behandlar filmen det faktum att vi ibland målar upp en skenbild av oss själva för att imponera på någon. Problemet är bara att det här spåret dränks i sentimentalitet på ett sätt som är signifikativt för massor av halvdana romantiska komedier.

De dramaturgiska vändningarna är dessutom alltför uppenbara. Faktum är att hela filmen är klichéartad på ett sätt som måste irritera alla som sett några komedier i sina dar. ’’Night School’’ är en meningslös film och bidrar inte med något av substans.

För att läsa om fler komedier vi sett, tryck här.