Win it all

Win It All (2017)

 • 1 tim 28 min
 • Drama, Komedi
 • Netflix
Filip Kruse | Recension
14 april 2017
Filip Kruse | Recension
14 april 2017
 • Regi:
  Joe Swanberg
 • Manus:
  Jake Johnson, Joe Swanberg
 • I rollerna:
  Jake Johnson, Aislinn Derbez, Keegan-Michael Key, Joe Lo Truglio m.fl.

Win it All

Parkeringsarbetaren Eddie gillar att spela. Det kvittar om det är blackjack, poker eller hästar – han kan inte få nog. En dag kommer han hem till sin lilla lägenhet i Chicago och hittar sin kompis Michael vid matbordet. Michael har fått ett fängelsestraff och har en träningsväska som behöver förvaras under tiden. Om Eddie tar hand om väskan får han 10 000 dollar av Michael när han kommer ut. När Eddie frågar vad väskan innehåller, svarar Michael att han inte ska bry sig om det, ett råd som Eddie ignorerar. Han inser snart att väskan bland annat är fylld med pengar, kan spelmissbrukaren undvika frestelsen?

LÄS OCKSÅ: 10 Underskattade Filmer: Har du sett dessa filmpärlor?

Jake Johnson, som spelar Eddie, och regissören Joe Swanberg har samarbetat tidigare. Drinking Buddies och Digging For Fire är båda fascinerande små indiefilmer där stora skådespelare medverkar. Dialogen i Swanbergs filmer har tidigare varit till mestadels improviserade av skådespelarna, en metod som har känts fräsch och innovativ, men i Win It All har den i viss mån övergivits. Denna gången fanns det ett färdigt manus, som Johnson och Swanberg skrivit tillsammans och även om det känns spontant och fritt, är det inte lika kittlande som deras tidigare verk.

Men Win It All är absolut ingen dålig film. Idén om en spelmissbrukare som hamnar i skiten är kanske inte särskilt originell, men filmen känns ändå modern på något sätt, mycket tack vare Johnsons insats. Han kanske främst känns igen från serien New Girl, där han inte har fått några större utmaningar på sistone. Att här få se honom visa upp sitt breda register är härligt. Det är utan tvekan hans film även om en rad biroller spelade av Joe Lo Truglio, Aislinn Derbez och Keegan-Michael Key också för storyn framåt. Johnson är en klassisk "every man" och han axlar rollen utan problem. Han känns självsäker, vilket också kan bero på att han har varit med och skrivit filmens manus.

Eddie hamnar i alla möjliga hopplösa situationer och söker sig till sin "sponsor" Gene (Key) för hjälp. Insatserna ökar, men tyvärr känns det aldrig riktigt så. Läget är på något sätt alltid under kontroll, trots att det inte borde vara det. Win It All hade potential att gå åt det lite mörkare hållet, något som jag hade föredragit, men den blir aldrig någon nagelbitare. Det är inte säkert att det var tanken heller, fast det borde det ha varit. Även om Swanbergs film Drinking Buddies från 2013 är en komedi, lyckades den ändå hitta ett djup, det går dessvärre inte att säga om Win It All.

LÄS OCKSÅ: 9 roliga fakta om "New Girl (2011-)"

Det är väldigt rimligt att Netflix distribuerar den här filmen. Likt Swanbergs serie Easy, som jag varmt rekommenderar, är Win It All ingen visuellt slående upplevelse och den hade inte fungerat som en biofilm. Däremot passar den utmärkt som en kompakt och underhållande 90 minuters-rulle.

Bäst: Scenerna där Eddie och Gene interagerar.

Sämst: Den något för ljusa tonen.