Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
When They See Us (2019)

When They See Us (2019)

  • 4 x 60-80 min
  • Drama
  • Netflix
Charlotta Lundborg | Recension
11 juni 2019
Charlotta Lundborg | Recension
11 juni 2019

Exemplariskt skådespel i gestaltning av skandalomsusad kriminalhistoria.

Regissören Ava DuVernay (Selma) skildrar återigen en viktig händelse inom afroamerikansk historia, The Central Park Five. De fem det syftas på, är fem pojkar som blev tvingade att erkänna att de deltagit i en våldsam våldtäkt i Central park, trots att det inte fanns en chans att de utfört dådet.

  • I rollerna:
    Asante Blackk, Caleel Harris, Ethan Herisse, Jharrel Jerome, Marquis Rodriguez m.fl.
when they see us
Foto: Netflix

New York 1989. En gäng afroamerikanska ungdomar hänger runt i Central Park på natten. Några av dem slår ner ett par cyklister och alla flyr när polisen dyker upp. Några minuter senare blir en vit kvinna brutalt våldtagen nära området där ungdomarna befunnit sig. Något som polisen får för sig måste hänga ihop.

Fallet i Central Park gick till amerikansk kriminalhistoria. Först för sin sensation och sedan för rättsskandalen som följde. Polisväsendet hade redan bestämt sig att de här fem svarta killarna måste vara skyldiga, oavsett hur otroligt det var. Med förhör av minderåriga utan föräldrars närvaro, hot, våld och ledande frågor lyckas poliserna pressa fram felaktiga anklagelser. Utan teknisk bevisning eller andra vittnesmål går de till rättegång.

Men protesterna låter inte vänta på sig, och pojkarnas respektive samhällsgrupper sluter upp bakom dem och betalar borgen och demonstrerar. Men att en viss grupp sluter upp bakom en spelar ingen roll när inte alla står lika inför lagen.

Problematiken i When They See Us är fortfarande aktuell.

I suddiga bilder där bara ansiktet eller ögonen är i fokus, visas pojkarnas förvirring för situationen de hamnat i och vad de tvingas göra för att skydda sig själva och sin familj. Alla skådespelare i serien gör ett bra jobb, men de unga killarna i huvudrollerna är fullkomligt briljanta och har en ljus framtid framför sig.

En kritik mot media som skildrar rasism har varit att de tenderar att skildra historier som utspelar sig förr i tiden. Även om 1989 inte känns så länge sedan är det ändå 30 år sedan. Visst, skådespelarna föreställer inte slavar eller tjänstefolkm men med tidsskillnaden kan man ändå försöka påvisa att detta var något som hände förr i tiden, för att slippa ta ansvar i nutid.

Men referenserna till moderna problem, med polisvåld och rörelser som Black Lives Matter, är dock självklara. Vad har egentligen hänt i det amerikanska polisväsendet? Har det blivit bättre?

USA:s nuvarande president Donald Trump har också en verklig biroll i den här historien. Han köpte bland annat upp fyra helsidesannonser i New Yorks största tidningar där han yrkade på att återinföra dödsstraff i staten. Något som When They See Us inte är rädd att trycka på.

Ibland tycker jag serien inte visar allt man vill se, till exempel hur pojkarna blir vänner under deras tid på ungdomsanstalt. Men regissören Ava DuVernay har en klar vision om orättvisorna hon vill berätta och slutprodukten blir en stark skildring om ett USA man känner igen alltför väl.

För fler tips, så vår lista över nya serier 2019.

NÄSTA ARTIKEL