Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Vampires vs the Bronx

Vampires vs. the Bronx (2020)

 • 1 tim 25 min
 • Skräck, Komedi
 • Netflix
Charlotte Brange | Recension
08 oktober 2020
Charlotte Brange | Recension
08 oktober 2020

Vampyrerna biter sig fast i förorten.

Gentrifieringen blir en nattsvart mardröm när vampyrerna sätter sina bleka klor i stadsdelen Bronx. Våra unga huvudrollsinnehavare får kämpa hårt mot blodtörstiga vampyrer, men tyvärr också ett riktigt tramsigt manus med splattriga B-filmseffekter.

 • Regi:
  Osmany Rodriguez
 • Manus:
  Osmany Rodriguez, Blaise Hemingway
 • I rollerna:
  Jaden Michael, Gerald Jones III, Method Man m.fl.

Vad gör du om du upptäcker att det bor livs döda vampyrer på din bakgata? Ja, du hoppas nog på att inte bli biten. Kidsen i Bronx däremot, de bestämmer sig för att kämpa emot. De otäcka vampyrerna är knappt förklädda, utan den enda fasad de gömmer sig bakom är ett gigantiskt investeringsföretag som köper upp varje möjlig lokal – ledig eller ej – i Bronx.

Våra unga huvudrollsinnehavare ser rött när även deras lokala bodega hotas med nedstängning, och snart har de kanske tagit vatten över huvudet när de måste fightas mot de levande döda.

Jag tänker redan under de första minuterna att ambitionen är att känslan ska gå åt Stranger Things eller IT-hållet med ett ungdomsgäng som far runt på cyklar, blir misstrodde av de vuxna och slåss på sitt allra egna sätt. Jag är i alla fall inte helt ute och cyklar när jag tänker så, för det är ungefär det som sker på skärmen.

Tematiken med att rika företag eller personer köper upp och tar över städer lite som de vill är intressant. Gentrifiering är en vanlig förekomst, som gör att ett områdes status höjs på grund av att pengar från välbeställda rullar in – något som tyvärr kan göra att låginkomsttagare trycks undan. Jag har sällan sett den här kraften porträtteras på film, allra minst som ett skräckscenario, så fräsch och aktuell känns idén.

Vampires Vs the Bronx
Foto: Netflix.

Synd att filmen inte känns lika nytänkande som sitt koncept. Efter ungefär halva speltiden har den trillat ner i någon slags vampyrkliché när det ska bekämpas både med heligt vatten och massiva kors. Lägg till lite dråpliga situationer där ett av barnen gömmer sagda vatten i en läskflaska bakom ryggen, och vi får ungefär var nivån ligger.

Eftersom vi följer karaktärer som antingen är helt goda eller helt onda, så blir det väl enkelspårigt efter ett tag. Visst, jag uppskattar en enkel grundtanke som håller sig i hela vägen, men då måste det bäras upp av karaktärer eller humor. Efter filmen minns jag varken vad karaktärerna hette eller något speciellt de sa, så det är nog ett rätt dåligt betyg.

För mer läsning ---> Scrolla vidare! Spana också in vår lista med 10 fantastiska vampyrfilmer!

NÄSTA ARTIKEL