"The Umbrella Academy" (säsong 1)

"The Umbrella Academy" (säsong 1)

  • 10 x 60 min
  • Action, Drama, Äventyr
  • Netflix
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 19:07 | Publicerad 17 februari 2019 kl. 16:55
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Apokalypskul med "The Umbrella Academy" i ny underhållande superhjälteserie.

Det finns mängder av tv-serier och filmer om "superhjältar", alltså personer med speciella förmågor som används för att göra gott... och till och med rädda mänskligheten om det behövs. "The Umbrella Academy" är den senaste i raden, men står verkligen ut i mängden med sin nyskapande och annorlunda superhjälte-vison.

  • Manus:
    Jeremy Slater (skapare)
  • I rollerna:
    Aidan Gallagher, Cameron Britton, Ellen Page, Mary J. Blige m.fl.
umbrella academy
"The Umbrella Academy". Foto: Netflix

Min bästa liknelse av The Umbrella Academy med tv-serier som har kommit tidigare, är utan tvekan om Noah Hawleys innovativa och ambitiösa mutantserie Legion hade korsats med en vuxen version av de briljanta kostymerna, fotot och tonen i Syskonen Baudelairs olycksaliga liv. Dessutom hela tiden ackompanjerad av Emmyvinnaren Jeff Russos briljanta musik (läs vår exklusiva intervju med honom här).

Som jag redan har antytt har "The Umbrella Academy" en lite annorlunda handling än andra superhjälteserier. En dag föds plötsligt ett gäng barn världen över, av mammor som tidigare samma morgon inte hade varit gravida. En excentrisk miljardär sveper snabbt in och lyckas adoptera sju av dessa barn, som senare visar sig ha olika superkrafter.

Ja, eller åtminstone alla förutom Ellen Pages karaktär som kallas för "Den vanliga". Miljardärpappan formar för de andra barnen något som kallas för "The Umbrella Academy", en slags brottsbekämpar-grupp som använder sina olika krafter för att göra gott. Pappans brist på kärlek får däremot en efter en att lämna hemmet allt eftersom de blir äldre, familjen glider isär och så även The Umbrella Academy.

När pappan plötsligt dör, eller blir mördad (det råder vissa oklarheter), förs de nu vuxna barnen samman för pappans begravning. När en av dem, med förmågan att resa i tiden, avslöjar att mänsklighetens apokalyps endast är en vecka bort. Klarar de av att stoppa det oundvikliga tillsammans?

umbrella academy
Cameron Britton och Mary J. Blige i "The Umbrella Academy". Foto: Netflix

Lägg därtill ett gäng sidoberättelser om en robotmamma och en oerhört smart talande apa, tidsresande tidsbevarande agenter med rätten att döda för att hålla historien intakt, en mystisk man som uppvaktar Ellen Pages fiolspelande (men superkraftlösa) karaktär... och mycket mer.

Handlingen blir kanske lite väl spretig och osammanhängande ibland, men om du bara kan acceptera det så är resan fram till mål oerhört underhållande, snyggt actionkoreograferad och ovanligt innovativ. En frisk fläkt i en annars så uttjatad genre. Se till att ge The Umbrella Academy en chans så vi får fler säsonger!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL