Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sacha Baron Cohen i "The Spy".

"The Spy" (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Drama
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019

Sacha Baron Cohen gör sin mest seriösa roll hittills i nya Netflix-serien "The Spy"

Den brittiske komikern Sacha Baron Cohen, som kanske mest förknippas med sina alter egon Borat och Ali G, gör i "The Spy" en av sina första genomgående seriösa roller. Men Baron Cohen lyckas lika smidigt förvandla sig till den israeliske superspionen Eli Cohen, som till sina komiska personor.

  • I rollerna:
    Sacha Baron Cohen, Noah Emmerich, Hadar Ratzon Rotem m.fl.
"The Spy".
"The Spy". Foto: Netflix

Det som förhöjer känslan av Netflix nya spionhistoria är faktumet att den är inspirerad av verkliga händelser, med ett manus baserat på boken The Spy Who Came From Israel av Uri Dan och Yeshayahu Ben Porat. Att vissa händelser känns nästan lite klyschiga och för lätta, blir förlåtet eftersom det faktiskt har hänt.

"The Spy" är skapad av Gideon Raff, som också ligger bakom den israeliska serien Hatufim från vilken den amerikanska spion-serien Homeland är adapterad. Det levereras med andra ord gott om härligt skrivna scener där Baron Cohen får spänna sina spioneri-muskler.

I The Spy får följa hur Eli Cohen infiltrerade Syriens politiska och militära toppskikt, och under flera års tid kunde smuggla ut hemligstämplad information till Israel.

Sacha Baron Cohen i "The Spy".
Sacha Baron Cohen som Eli Cohen. Foto: Netflix

De sex avsnitten följer hela Cohens karriär som spion, från början till slut, så oavsett hur populär serien lyckas bli kommer vi inte att få någon mer säsong om just Cohen. I vanliga fall brukar jag klaga på att serier hade kunnat kapa bort stora delar av handlingen till förmån för kortare säsonger. När det kommer till denna miniserien skulle jag däremot snarare velat ha det motsatta.

Ofta hoppar vi fram många månader, eller till och med år, mellan avsnitten. Vilket exempelvis gör det svårt att verkligen känna för Cohens fru, som går hemma och uppfostrar deras barn medan hennes make är iväg. Slutet hade kunnat bli mycket starkare om vi hade fått spendera lite mer tid med henne.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

NÄSTA ARTIKEL