The Society

"The Society" (säsong 1)

  • 10 x 60 min
  • Drama
  • Netflix
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 09:21 | Publicerad 10 maj 2019 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"The 100" möter "Riverdale" i nya ungdomsserien "The Society".

Subgenren "ungdomsserie" har ofta lite oförtjänt dåligt rykte. Det är klart att serien kan vara menad mot en yngre målgrupp men fortfarande uppskattas av "vuxna". Precis som en Pixar-film kan vara riktad mot barn och få oss föräldrar att vilja se om den lika mycket. Med det sagt, "The Society" är utan tvekan en ungdomsserie, även fast det ibland känns som att seriens skapare försöker få oss att tro något annat.

  • I rollerna:
    Rachel Keller, Kathryn Newton, Sean Berdy, Jacques Colimon, m.fl.
"The Society"
"The Society". Foto: Netflix

Men bara för att The Society, först och främst, är en ungdomsserie så finns det ingen anledning att inte ge den en chans. För precis som andra lyckade serier av det här slaget finns det mycket gott att hämta. Särskilt med tanke på de tydliga Flugornas herre-vibbarna, som vi tidigare även fått ta del av i ungdomsserierna The 100 och den danska Netflix-serien The Rain.

Till skillnad från både The Rain och The 100 möjliggör utgångspunkten för mysteriet bakom The Society en premiss som verkligen låter oss dyka ned i det psykologiska experimentet fullt ut. För den som inte är bekant med Flugornas herre-upplägget, innebär det i korta drag att ett gäng unga människor helt och hållet skärmas av från alla vuxna människor och av någon anledning själva tvingas bygga upp ett samhälle, med alla regler, lagar och matproduktion som är en del av det.

I ungdomsserierna "The Rain" och "The 100" är det praktiskt taget jordens undergång som är anledningen till varför ungarna plötsligt tvingas ta de "vuxna" besluten, vilket såklart gör att överlevnadsinstinkterna redan är på helspänn. The Society transporterar på ett mystiskt sätt våra High School-elever till något som snarare liknar ett alternativt universum, där resten av världen försvann när skolan anordnade en campingtur för eleverna.

The Society
"The Society". Foto: Netflix

Det gör att vi verkligen får se hur verkligheten sakta men säkert kryper sig på ungdomarna, som inleder sin nya vuxenfria verklighet med festande, sex och ogenomtänkt tömmande av småstadens enda mataffär. Plötsligt börjar man inse att det behöver finnas vissa regler och arbeten för att få alla att överleva, men vem ska få bestämma? Vad gör man med dem som inte vill följa reglerna alla andra har enats om? Kommer de någonsin att få träffa sina föräldrar igen?

För den som vill vara lite kritiskt kanske även frågor som "varför fungerar fortfarande mobiltelefonerna (utan internet) och strömmen?", trots att det verkar som att vår lilla småstad är den enda bebyggelsen på hela planeten, och "hur kom de ens dit?" vara naturliga att ställa. Men om man bara accepterar läget finns det faktiskt en hel del intressanta saker att hämta ur The Society. Efter säsongens slut vill jag faktiskt fortsätta att titta!

Passa också på att se vår lista över alla de bästa serierna 2019.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL