Recension: The Killer (2023) – David Finchers nya är en sevärd thriller

Recension: The Killer (2023) – David Finchers nya är en sevärd thriller

 • 1 tim 58 min
 • Thriller, Action, Krim
 • Netflix
25 oktober 2023 kl. 18:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En lönnmördare går på personlig bärsärkagång efter ett misslyckat jobb

Ett misslyckat uppdrag leder till stora konsekvenser för lönnmördaren i David Finchers "The Killer" – och ger honom anledning till hämnd. Ingen går säker.

 • Regi:
  David Fincher
 • Manus:
  Andrew Kevin Walker, Alexis Nolent, Luc Jacamon
 • I rollerna:
  Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard, Sala Baker m.fl.

“The Killer” (Michael Fassbender) är en lönnmördare som med noga planering utför sina ohyggliga jobb. När vi först möter lönnmördaren får vi se honom i sin rutin när han iakttar en ny måltavla. Vi får veta lite om hans inre tankar om sitt jobb och vad han tycker krävs av personer inom yrket. Dessvärre går någonting fel denna gång och lönnmördaren misslyckas med att döda sitt mål. Hans misslyckande sätter igång en slags "fail-safe" och två andra lönnmördare skickas till hans hem för att röja honom ur vägen. Men då han inte är hemma än blir istället hans flickvän attackerad skoningslöst. Lönnmördaren måste nu använda alla sina knep för att hämnas på de ansvariga.

Recension: The Killer (2023) – David Finchers nya är en sevärd thriller
Foto: Netflix

"En kul gissningslek"

Genom filmens gång får vi följa med lönnmördaren på hans hämndresa. Han hotar, torterar och mördar sig fram i en story som hade kunnat vara en deckare, om detektiven var brutalt blodlysten. Det är intressant att se alla de knep och verktyg lönnmördaren använder för att både hitta sin måltavlor och sedan göra sig av med dem. Ibland tar han fram ett nytt pass från sitt hemliga förråd, eller så gräver han upp vapen ur trädgården, och ibland går han helt enkelt till affären för att skaffa nya redskap.

Att se honom kalkylerande packa in olika föremål i de många hyrbilar han använder blir som en kul gissningslek. Hur tänker han exempelvis använda en massa sömnpiller eller en stor soptunna för att utkräva sin hämnd?

Recension: The Killer (2023)
Foto: Netflix.

En spännande thriller i perfekt tempo

The Killer är inte alltför actionspäckad, men en thriller är det. Stämningen spänns oerhört varje gång lönnmördaren når fram till en av sina nya måltavlor. Att inte riktigt veta vad han kommer att göra härnäst gör att man nästan sitter på kanten av sin stol.

En annan stor del till att spänningen fortsätter genom hela jakten är att lönnmördaren alltid rör på sig. Till de få människor han träffar talar han knappt ett ord till utan fortsätter bara på sin resa. Filmen är inte långdragen men den är heller inte så snabb att det känns som att man kastas fram i handlingen. Tempot är helt perfekt och filmen är definitivt värd att se om man har längtat efter en bra thriller.

David Finchers “The Killer” har biopremiär den 27 oktober, och premiär på Netflix i november.

NÄSTA ARTIKEL