The Innocent Man (säsong 1)

The Innocent Man (säsong 1)

  • 6 x 55 min
  • Dokumentär, True Crime
  • Netflix
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 09:12 | Publicerad 16 december 2018 kl. 16:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hopplösheten finner inga gränser i "The Innocent Man".

Jag har alltid haft en fascination för amerikanska fängelsefilmer och serier. Vad jag förstått är jag långt ifrån ensam när det kommer till den fascinationen. Fantastiska produktioner som "Nyckeln till frihet", "Oz" och superaktuella "Escape at Dannemora", målar visserligen upp en hemsk bild av hur det är att leva innanför murarna.

  • Manus:
    Ross M. Dinerstein, Clay Tweel (skapare)
  • I rollerna:
    Tommy Ward, Ron Williamson, John Grisham, Dennis Fritz m.fl.
The Innocent Man (säsong 1)
Tommy Ward i The Innocent Man. Foto: Netflix

Men det går inte att jämföra med den hopplöshet man känner efter att ha tagit del av ännu en dokumentärserie, där uppenbart oskyldiga människor hamnat i kläm och sedan tvingats spendera årtionden i fängelse.

Det första avsnittet av The Innocent Man börjar med att beskriva de hemska morden, i den lilla staden Ada, på det sätt som polis och åklagare menar att det gick till. Till skillnad från liknande dokumentärserier hos Netflix, som Making a Murderer, The Keepers och Evil Genius, får vi i The Innocent Man se skådespelare spela upp vissa scener ut det förflutna. Vilket faktiskt fungerar förvånansvärt bra.

Det rör sig inte om några osmakliga dödsscener eller liknade, utan vi får exempelvis se hur det första offrets mamma faller ihop gråtandes när hon nås av det hemska beskedet. Samtidigt som mamman, nu 35 år äldre, beskriver scenen ur minnet.

Själva "fallet" vi får följa, har stora likheter med Making a Murderer. Det går faktiskt att dra skrämmande många paralleller mellan de båda dokumentärserierna. Båda handlar om fattiga familjer, tvivelaktiga erkännanden, bestialiska mordbeskrivningar, urusla utredningar och tvivelaktiga poliser.

The Innocent Man (säsong 1)
The Innocent Man. Foto: Netflix

The Innocent Man har tidigare även täckts i bokform av thrillerförfattaren John Grisham, som även medverkar i serien som en slags utomstående kommentator. Det är hans enda icke-skönlitterära bok, vilket han förklarar med att om han endast skulle ha använt händelserna i Ada som grund till en bok - så skulle ingen ha trott på dem.

För er som redan har sett "Making a Murderer", och är mentalt redo för en ännu resa in i det amerikanska rättsväsendet, är The Innocent Man en given rekommendation. De blott sex avsnitten hade däremot gärna fått ökas på med fler, då det ibland går lite snabbt mellan de olika händelserna.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL