Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Chair (2021)

The Chair (2021)

  • 6 x 30 min
  • Drama, Komedi
  • Netflix
Mimi Dahlén | Recension
15 augusti 2021
Mimi Dahlén | Recension
15 augusti 2021

Platt dramakomedi om collegealumner

Just när man trodde att det stora seriemaskineriet inte kunde spotta ur sig något ogjort att göra komedi på, så dyker "The Chair" upp. Berättelsn är unik men det innebär inte att någon frågade om att se den.

  • Skapare:
    Amanda Peet, Annie Wyman
  • I rollerna:
    Sandra Oh, Bob Balaban, Jay Duplass, Holland Taylor m.fl

Ingen kan anklaga Netflix för att vara enspåriga. De har serier i alla genrer för alla dygnets humörsvängningar med ett spann från smutsiga, råa komedier som Trailer Park Boys till charmiga och underfundiga The Good Place. Det finns serier som gjorda för hjärndött slötittande såväl som episka långkörare som kräver åtminstone lite hjärnaktivitet.

"The Chair" är en miniserie på sex delar som kan klassas som lite mer subtil och intellektuell humor. Åtminstone är det vad den utger sig för att vara. 

LÄS OCKSÅ: Netflix nyheter i augusti 2021

Serien handlar om Ji-Yoon Kim (Sandra Oh) som nyligen har befordrats till den ärofyllda rollen som ordförande för universitet Pembrokes litterära institution. Som den första kvinnan i rollen har hon höga förväntningar på sig och med endast en trupp av äldre vita män bakom sig så är hon en enkvinnasarmé. Under hennes första veckor tvingas hon hantera tjurskalliga professorer och nazistanklagelser samtidigt som hon måste ta hand om sin unga dotter.

När Jerry Seinfeld och Larry David fick frågan om vad "Seinfeld" handlar om så svarade de enkelt: Ingenting. Kontroversiellt, korkat - men visst blir man lite nyfiken? Vad som följde var ett decennium av vardagliga problem uppblåsta till otroligt roliga proportioner och som visade att det finns humor i det tråkiga.

The Chair är raka motsatsen till Seinfeld. Serien har en tydlig premiss som kretsar kring professorerna på ett prestigefyllt college i USA och en kan tycka att skämtmöjligheterna är oändliga. Trots det blir det bara... Ingenting. 

Tre avsnitt in och jag väntar fortfarande på det första skämtet. Kanske är de så klipska att de flög rakt över mitt huvud. Sandra Oh brukar skina som  småneurotisk och vass comedienne (som den legendariska Dr. Yang i Grey's Anatomy eller varför inte den kaosartade Eve i Killing Eve) men det här manuset sätter allt för strama tyglar på henne. Ibland skiner hennes komik genom men det är en annan kvinnlig professor som bär humorn på sina axlar: Joan Hambling (Holland Taylor). Att se vår märkliga värld genom hennes uråldriga, något dammiga, glasögon är det enda på gränsen underhållande.

The Chair
Foto: Netflix.

På någon vänster påminner "The Chair" om ett koreanskt drama. Det är subtilt, inte mycket drama och väldigt långsamt. Det finns så mycket potential för humor som skaparna går miste om när de väljer att fokusera på de små internskämten som bara personer i samma yrkesgrupp kan finna roliga. College är ett slutet ekosystem lika unik som fängelset i Orange Is The New Black men som tittaren aldrig erbjuds en möjlighet att verkligen lära känna miljön i eller de mindre karaktärerna som ger den färg. 

"The Chair" är mer ett litet drama med sällsynt vardagshumor än komedi. Det är synd att den inte vågade tänja gränserna lite mer. 

NÄSTA ARTIKEL