Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Stateless

Stateless (2020)

  • 6 x 55 min
  • Drama
  • Netflix
Sandra Nääf-Blad | Recension
07 juli 2020
Sandra Nääf-Blad | Recension
07 juli 2020

Cate Blanchetts Netflixserie är en känslomässig berg-och-dalbana.

"Stateless" utspelar sig i Australien och är inspirerad av verkliga händelser som skedde 2005. I sex avsnitt får vi följa olika karaktärers livsöden, som får en att både tappa hoppet på mänskligheten och återfå det.

  • Skapare:
    Tony Ayers, Cate Blanchett, Elise McCredie
  • I rollerna:
    Yvonne Strahovski, Fayssal Bazzi, Jai Courtney, Cate Blanchett m.fl.

En av alla karaktärer vi får följa i Stateless är psykiskt sjuka Sofie Werner (spelad av Handmaid’s Tale-stjärnan Yvonne Strahovski), som känner sig oönskad och oälskad. Karaktären är baserad på Cornelia Rau – en person jag råder er att läsa på om för att få större insikt i seriens utgångsläge.

Strahovski gör en strålande insats som schizofrena Werner, som hittar en plats hos dansgruppen GOPA. Gruppen visar sig vara allt annat än vänligt inställd och Sofie blir vänd ryggen. I ren desperation flyr hon och försöker ta sig så långt bort som möjligt. Ett stulet tyskt pass gör dock att hon hamnar på Barton Detention Centre, ett slutet flyktingläger.

Cate Blanchett är inte bara skapare och regissör till serien utan spelar även en av ledarna för dansgruppen GOPA, en karaktär som nog mycket väl vad som pågår bakom lyckta dörrar, men är oförmögen att göra någonting åt det.

Märkliga saker sker.

Stateless
Foto: Netflix.

Fayssal Bazzi spelar flyktingen Amir, som flytt från Afghanistan med sin familj på grund av förföljelse och mordhot. På lägret väntar han på sin fru och sina döttrar som, trots att de blev ivägskickade i förväg, ännu inte har kommit fram. Något som är mycket ovanligt för en flyktingfamilj och som utreds djupare på lägret.

Vi får även träffa Asher Keddie i rollen som den Australienska migrationsmyndighetens handläggare Clare Kowitz, som har det komplicerade arbetet att göra både sin egen chef, flyktingarna på centret och hela Australien nöjda.

Serien bjuder på många fler människoöden, som får mig att i vissa stunder tappa tron på mänskligheten, men i andra ger en liten förhoppning om att det ändå finns vänliga själar kvar i världen. Jai Courtney spelar en av de nyanställda väktarna på flyktinglägret, som måste kämpa med sin etiska och moraliska kompass under påtryckningar från kollegor med en mycket mörkare syn på tillvaron.

Viktiga ämnen diskuteras.

De ständiga kontrasterna mellan olika kulturer, miljöer och synsätt ger en större förståelse för att alla i serien tvingas fly till något de hoppas på är bättre.

Serien belyser två oerhört viktiga ämnen, som måste diskuteras och tas på allvar för att vi alla ska kunna komma på ett bättre sätt att hantera dem på. Det gäller inte bara flyktingfrågan, det handlar även om psykisk ohälsa. I serien tas inte det sista ämnet på allvar förrän de ansvariga för lägret tvingas till det.

Stateless gav mig cirka sex timmar av ren sorg i hjärtat för dessa människor som bara ville få hjälp. Alla skådespelarnas insatser, berättelsen, miljöerna, klippningen – allt bidrar till att serien får en stadig fyra i betyg.

"Stateless" släpps på Netflix den 8 juli, så boka soffan och avnjut en känslomässig berg-och-dalbana.

NÄSTA ARTIKEL