Brasa som brinner

Slow TV: Fireplace 4K - Crackling Birchwood (2015)

  • 60 minuter
  • Slow TV, dokumentärfilm
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
09 januari 2017
Jonatan Blomberg | Recension
09 januari 2017

Årets hetaste recension är här!

  • Regi:
    George Ford
  • I rollerna:
    Ved, tegel och eld.

netflix

Sverige är stora delar av året ett mörkt och kallt land. De senaste dagarna har kylan gjort sig påmind även i vårt avlånga lands södra delar och längtan efter öppna spisar har stigit exponentiellt allteftersom graderna fallit tillsammans med snön. I urbaniseringens spår har glesbygderna övergivits till förmån för betonghyreshusens och miljonprogrammets brinnande reformer. De öppna spisarna övergavs.

Våra grannar, norrmännen, har gjort genren "Slow TV" känd världen över. Har du en önskan om att få se färg torka, en båt segla fram över havet eller ett tåg blida sin tid längs med rälsen – i realtid på TV – så är Norge bäst. Om du skriver in "Slow TV" i sökfältet på Wikipedia, möts du av blott en förklarande mening;

"Slow TV är långa dokumentärfilmer. I Norge genererade ett TV-program om en brasa som brann en miljon tittare."

Om en brasa kunde nå miljonpublik i Norge är Netflix såklart sugna på att tillhandahålla öppna spisar även åt oss frusna svenskar. Det finns till och med tre olika versioner att välja mellan. Jag väljer girigt den med flest vedstockar. Det sägs att eld, tillsammans med havets, mot stranden, slående vågor och bebisar är det vi människor i timtals kan studera med blicken utan att känna ett behov av att någonsin behöva avbryta. Om 60 minuter får jag veta om det stämmer gällande artificiell eld.

00.01 - Elden börjar uppe till vänster i bild. Spännande!

02.10 - Redan två minuter in är huvudkaraktären, elden, centralt placerad i bild med en allt tilltagande styrka. 

10.04 - Det sparkar nu så intensivt att jag tvingas sänka volymen för att inte störa min familj som pysslar vid vardagsrumsbordet. 

14.42 - Höjer jag volymen till ursprungsläget.

18.47 - Ett fladdrande ljud framkallas av brasan och får tankarna att vandra till majbrasor från förr. En pseudovärme smeker mitt ansikte och kinderna känns märkligt nog varmare. 

26.06 - Det brinner nu intensivt, och likt vintersolståndet i december känns det som att vi har nått en vändpunkt. Brasan kommer att avta i styrka för varje minut.

49.42 - Vi närmar oss slutet. En förkolnad vedkloss förlorar sin kamp mot gravitationen och brasan börjar sakta men säkert falla samman.

 

SPOILERVARNING:

60.04 - MEH. Brasan hade inte brunnit klart men vid denna tidpunkt tonas bilden ut till svart och lämnar tittaren i ett förvånat tillstånd ensam kvar. Snopet.

Om du har läst såhär långt, är du troligtvis helt rätt person att se Fireplace for your home - Birchwood Edition. Det är trots allt slow TV när den är som bäst och föga förvånande passade elden med sitt ackompanjerande sprakandet alldeles utmärkt till vårt vardagsrumspyssel. Även om den riktiga värmen uteblir är det trots allt något med den levande eldens dragningskraft som förhöjer modet i rummet. Personligen hade jag dock inte haft något emot om George Ford låtit elden brinna ut helt istället för att tona ut bilden efter 60 minuter. För den som är intresserad har denne visionär även gjort filmer á 60 minuter som agerar akvarium och porlande bäck – de får däremot bli någon annans uppgift att rapportera om. Allt är inspelat likt de öppna spisarna, i 4K Ultra-HD.

Bäst: Psuedovärmen som mystiskt spred sig i rummet.

Sämst: Att det inte fick brinna klart.