Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sierra Burgess is a Loser (2018)

Sierra Burgess is a Loser (2018)

 • 1 tim 45 min
 • Drama, Komedi
 • Netflix
Oscar Vilhelmsson | Recension
07 september 2018
Oscar Vilhelmsson | Recension
07 september 2018

Ett färglöst high school-drama vi sett många gånger förut.

"Sierra Burgess is a Loser" är ett förutsägbart och färglöst high school-drama.

 • Regi:
  Ian Samuels
 • Manus:
  Lindsey Beer
 • I rollerna:
  Shannon Purser, Kristine Froseth, RJ Cyler, Noah Centineo, m.fl.
Sierra Burgess is a Loser
Foto: Netflix.

Sierra Burgess (Shannon Purser) är en av skolans smartaste elever med både självsäkerhet och skinn på näsan. Hon bryr sig inte särskilt mycket om sitt utseende, vilket påpekas frenetiskt av den populära Veronica (Kristine Froseth). Men när Veronica ger ut Sierras telefonnummer istället för sitt eget till fumlige Jamey (Noah Centineo), förändras Sierras vardag drastiskt. Jamey tror att det är Veronica han messar med och trots att Sierra snart förstår detta, vill hon inte berätta sanningen i hopp om att han ska falla för riktiga personen på andra sidan displayen.

Till slut inser Sierra att hon kommer att behöva hjälp. Hon vänder sig därför till Veronica och ber henne stötta henne tills hon känner sig redo att förklara hur allt ligger till egentligen, i utbyte mot läxhjälp. En oväntad vänskap växer sakta fram som ska visa sig ge det omaka paret både glädje och bekymmer.

Det är otroligt tröttsamt när det bara efter några minuter går att förstå precis hela filmens tematik och struktur. Sierra Burgess is a Loser blir genast tråkig och förutsägbar och lyckas aldrig tar sig ur det träsket. Vid sidan om huvudstoryn finns det avsnitt som inte fyller någon funktion överhuvudtaget, utan tar bara onödigt plats. Förmodligen är det tänkt att de ska nyansera karaktärerna och handlingen, men då de inte utforskas tillräckligt för att lyckas med detta tar de istället alldeles för mycket fokus från intrigen.

Överlag känns "Sierra Burgess is a Loser" väldigt omodern för att vara en ungdomsfilm från 2010-talet. Vita heterosexuella cispersoner drömmer om andra vita heterosexuella cispersoner. Visst är skönhetsnormen en viktig fråga idag, särskilt bland unga, men att enbart fokusera på den och helt utesluta andra perspektiv gör filmen alldeles för ensidig för att göra något större avtryck. Jag tror ingen som ser Sierra Burgess is a Loser kommer att känna att de har fått sina perspektiv vidgade på något sätt, vilket jag ändå upplever är filmens ambition. Resultatet är istället ett alldeles för typiskt och färglöst high school-drama som vi har sett många gånger förr.