Nu på bio

Det senaste på biofronten!

She-Ra and the Princesses of Power (säsong 1)

She-Ra and the Princesses of Power (säsong 1)

  • 13 x 30 min
  • Action, Äventyr
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
02 december 2018
Jonatan Blomberg | Recension
02 december 2018

Normbrytande och visuellt slående "She-Ra and the Princesses of Power" är värd en chans!

Välkommen till Etheria en värld där magiska rebellprinsessor sitter i medeltida slott, omgivna av förtrollade skogar, samtidigt som ett krig mot pansarvagnsbeväpnade diktatorn Hordak och hans armé utkämpas. Typ "Sagan om Ringen" och "Star Wars" samtidigt.

  • Manus:
    Noelle Stevenson, Chuck Austen (skapare)
  • I rollerna:
    Aimee Carrero, Karen Fukuhara, AJ Michalka, Marcus Scribner m.fl.

She-Ra and the Princesses of Power är på många sätt en normbrytande och visuellt slående berättelse. I stort sett samtliga av seriens roller, bortsett från kompisen Bow och diktatorn Hordak (den ondaste av dem alla), innehas av starka kvinnor. Prinsessorna i Etheria regerar över olika landområden och har alla fått en magisk kraft för att kunna beskydda sin mark.

Netflix originalserie är en reboot av serien om She-Ra från slutet av 1980-talet. Hon skapades då som en direkt motpol till serien om He-Man, ett barnprogram med framför allt unga pojkar som målgrupp. Som He-Mans okända tvillingsyster var She-Ra med andra ord tänkt som en kvinnlig förebild för unga flickor. He-Man lyser helt med sin frånvaro under den första säsongen av rebooten.

Jag har själv ingen personlig anknytning till vare sig He-Man eller She-Ra sedan tidigare, vilket jag tror är et ganska vanligt utgångsläge för oss här i Sverige. Lyckligtvis tror jag också att man får en bättre upplevelse, om man kan ta sig an She-Ra and the Princesses of Power" utan någon större förkunskap om världen den utspelar sig i.

Vår huvudperson i serien är Adora, en ung kvinna som uppfostrats av Hordaks armé med förhoppningen att hon ska växa upp och stiga i graderna medan hon tjänar sin diktator. Men en dag, i den förtrollade skogen, hittar hon ett svärd som gör att hon kan förvandla sig till rebellprinsessan She-Ra.

För att göra en lång historia kort, hon inser kort därefter att hennes uppväxt varit en enda stor lögn och att hon behöver bekämpa sin före detta mästare istället för att tjäna honom.

De tretton nya avsnitten är av väldigt varierande kvalitet, rent handlingsmässigt, där den första säsongens mål är att samla ihop de spridda prinsessorna (med She-Ra i spetsen) för att tillsammans kunna bekämpa Hordak. Flera av avsnitten är faktiskt riktigt bra, ofta när Adora ställs mot sin gamla vän Catra som nu plötsligt är hennes fiende.

Precis när säsongen verkligen kommer igång och börjar bli intressant, tar den dessvärre slut. Jag ser därför fram emot fortsättningen och kan trots allt rekommendera den första säsongen som utan svårigheter når upp till en stark 3:a i betyg.

NÄSTA ARTIKEL