Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Selena: The Series. Foto: Netflix

Selena: The Series (säsong 1)

  • 9 x 37 min
  • Drama, Musik
  • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 december 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 december 2020

Relativt okänd musikhistoria får nytt ljus.

Även om Selena var en megastjärna i USA och Mexiko på 90-talet var hon relativt okänd i Sverige och Europa. Nu ger Netflix nytt ljus på hennes liv och karriär i "Selena: The Series".

  • Skapare:
    Moisés Zamora
  • I rollerna:
    Christian Serratos, Ricardo Chavira, Gabriel Chavarria, Noemi Gonzalez m.fl

Selena Quintanilla var det största namnet och den största stjärnan under nittiotalet när det kom till latinopop och tejano. Redan som litet barn i Texas fick hennes pappa henne att satsa på musiken när han märkte att hon hade en stjärnas sångröst. 

Pappan bestämmer sig då för att starta ett band med Selena och resten av hans barn. Bandet blir så viktigt för honom att han bestämmer att det skulle komma före skola och vänner. Trots en tuff ekonomisk situation och levnadsvillkor har Selena ett tydligt mål - hon ska bli en stjärna.  

Selena hamnar i skuggan i sin serie.

Jag måste erkänna att jag på förhand knappt visste vem Selena var eller hur stor hon faktiskt var. En snabb liten kik på Spotify innan första avsnittet gav en viss hint om hennes storhet, men inte mer än att hon hade flera miljoner lyssningar. Därför tänkte jag att det skulle bli extra intressant att få se hennes uppväxt och väg till toppen. Men efter första säsongen känner jag ändå inte att jag har fått en bra bild av hur hennes väg till stjärna var.

Däremot kan jag stoltsera med att jag vet det mesta som går att veta om hennes envisa och krävande pappa. För trots att serien har Selenas namn i titeln så hamnar hon i skuggan av pappan och hans sätt att få Selena och bandet att bli stora. Jag förstår att pappan hade en stor roll i att Selena började sjunga och att bandet slog igenom, men att låta han mer eller mindre ta över hennes serie känns bara fel. Det är nästan som att Selenas syskon, tillika bandmedlemmar, får mer plats än henne. Lite märkligt kan tyckas.

Selena spelas av Christian Serratos som gör en mycket stark insats i rollen som sångerskan. Även skådespelarna som porträtterar hennes pappa och syskon gör bra insatser i serien. Hur lika skådespelarna är i sitt porträtterande kan jag dock inte riktigt svara på för den som är ett superstort fan av Selena y Los Dinos.

Serien om Selena bjuder inte bara på härlig musik utan också ett par starka skådespelarinsatser och en intressant berättelse om tejanons största stjärna. Tyvärr hamnar dock Selena i skuggan av sin kontrollernade pappa. Förhoppningsvis kommer hon ut ur skuggan i kommande säsong.

MER LÄSNING: Årets bästa serier!

NÄSTA ARTIKEL