Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Riverdale

Riverdale sasong 1

  • Drama, Thriller
  • Netflix
Axel Diedrichs | Recension
23 mars 2017
Axel Diedrichs | Recension
23 mars 2017

Netflix heta ungdomsserie Riverdale är en explosion av vassa intriger

  • I rollerna:
    K.J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse m.fl.
Netflix hetaste serie - Riverdale
Foto: CW & Netflix

Det är dags att ta sig an Netflix senaste storsatsning, och insatserna är höga i ungdomsserien Riverdale! Ja, det är nog ingen överraskning att vi har sett den här typen av amerikanska ungdomsserier förut, där ett mysterium präglar ett gäng elevers skolgång. Den senaste var Netflix Scream, som snart kommer tillbaka med sin tredje säsong.

Frågan är snarare – Har vi sett den här typen av ungdomsserie berättas så här bra?

Jag var skeptisk inför pilotavsnittet, men seriens öppning är bland det vackraste jag sett i TV-sammanhang. De första två minuterna är en prolog, som på ett nästan ofattbart effektivt sätt ger oss allt vi behöver för att vilja ha mer. Bland annat presenteras den lilla staden Riverdale, våra huvudkaraktärer och vad som är grundstenen för konflikterna under resten av säsongen. För ett ögonblick kändes det som om att Paul Thomas Anderson hade klivit in och sått ett magiskt frö. Wow!

LÄS OCKSÅ: 5 komediserier du måste se!

Vi får veta att under nationaldagen hamnar staden i chock efter att grabben Jason Blossoms oförklarligt har hittats död i en flod och flera misstänkta presenteras. När det är dags att återgå till skolbänken, dyker ett nytt ansikte upp – Veronica (Camila Mendes). Hon anpassar sig nästan omänskligt snabbt och eleven Jughead (Cole Sprouse), som gräver i Jasons fall, låter varken någon eller något gå obemärkt förbi. Han granskar ständigt, likt flugan på väggen, efter ett svar på vad som hände Jason och han tänker lösa gåtan, om det så blir det sista han gör.

Seriens huvudperson är Archie (K.J. Apa), som vill ge upp collegedrömmen för att bli musiker. Men han hindras av sin pappa, som hellre vill att han satsar på studierna. Det ska sägas redan nu att Riverdale handlar lika mycket om ungdomar, som om föräldrars kamp om att förstå sina barn.

Netflix hetaste ungdomsserie Riverdale

Fast Archies problem är större än så. Han har tidigare haft en sexuell relation med sin lärare, som är på udden att avslöjas. Vi förstår tidigt att de båda bryr sig om varandra väldigt mycket och att de skulle förintas ifall deras hemliga relation kom upp till ytan.

Ja, dessa komplikationer är bara ett axplock av alla de vi får ta del av, men när jag väl landar i serien är kvalitén betydligt lägre och magin som bortblåst. Jag inser snabbt att jag, knappt 23 år gammal, är för gammal för att verkligen fängslas av tonårsintrigerna.

Ur ett objektivt perspektiv känns Riverdale (än så länge) som en väldigt stark ungdomsserie, som hade fångat mig i yngre dagar. Den är otroligt effektivt berättat och alla ingredienser finns där, men ett par borde ha plockats bort...

LÄS OCKSÅ: Bäst på TV - för dig med tidsbrist!

Jag kan inte undvika att ge Riverdale kritik för att den är full av tonårsklyschor. Är detta din andra, tredje eller fjärde ungdomsserie, kommer du att önska mer. Samtliga stereotyper finns här, med allt från filmnörden till sportfånen. Serien är även noggrann med att samtliga karaktärer ska vara av modell-material. Än så länge anspelar karaktärerna på sin sexighet och uppmuntrar ungdomar att jaga ideal, vilket sällan visar sig vara speciellt hälsosamt. Retuschpenseln tar bort en mänsklig nyans och distanserar oss från karaktärerna. Netflix vet väl ändå bättre än MTV?

Trots att jag önskar mig mer av Riverdale, glimrar historien till med jämna mellanrum och tar mig tillbaka till den hypnotiska förstasekvens som fick mig att vilja binga serien.

Avsnitten släpps veckovis på Netflix. Säsong 1 består av 14 episoder, och serien har redan fått grönt ljus för en andra säsong.