Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Rim of the World 2019

Rim of the World (2019)

 • 1h 38min
 • Äventyr, Action, Komedi
 • Netflix
Rasmus Torstensson | Recension
26 maj 2019
Rasmus Torstensson | Recension
26 maj 2019

"Rim of the World" är en otroligt blek "Stranger Things"-kopia.

I äventyrsfilmen "Rim of the World" ska en grupp missanpassade ungdomar rädda världen från en rymdinvasion. Trots sköna "Stand By Me"-vibbar misslyckas "Charlies änglar"-regissören McG att skapa någonting minnesvärt.

 • Regi:
  McG
 • Manus:
  Zack Stenz
 • I rollerna:
  Jack Gore, Benjamin Flores Jr., Miya Chen, Aleesio Scalzotto m.fl.
En bild på ungdomsgänget från McGs äventyrsfilm Rim of the World.
Foto: Aaron Epstein, Netflix.

Filmens titel är även namnet på ett sommarläger för tonåringar i Kalifornien. Där träffas den försiktige Alex (Jack Gore), den förmögne Dariush (Benjamin Flores Jr.), tystlåtna Zhen Zhen (Miya Chen) och mystiske Gabriel (Alessio Scalzotto). Dessa udda typer visar sig sen sitta på större kvalitéer än väntat när Los Angeles blir invaderat av utomjordingar. Skall ungdomarna lyckas rädda världen?

En mer utförlig beskrivning av storyn behöver inte ges. Den som sett någon av de dussintals filmer och-serier där ett gäng ungdomar axlar rollen som oväntade hjältar vet vad som väntar. Har du sett Stranger Things, Det eller Super 8 (2011) har du per automatik också sett mer än halva innehållet i Rim of the World. Applicera därtill Joe Cornish lysande alieninvasion Attack the Block (2011) och byt ut höghus-settingen mot ett sommarläger så är du i mål.

Stereotypa karaktärer.

Problemet är bara att filmen är bra mycket sämre än ovan nämnda titlar. För det första är karaktärerna i gänget alldeles för stereotypiska. De fyra ungdomarna domineras av varsin egenskap, som övertydligt presenteras av McG. För det andra spretar filmens ton åt alla håll. För mycket energi läggs på dåliga skämt, som placeras i en gruppdynamik som inte alls fungerar. Ytterligare ett skämt om att Dariush är rik och bortskämd och jag hade strukit med. Den ödesmättade stämning som McG försöker måla upp sätter sig inte alls, utan rinner av en förvånansvärt fort. För det tredje spelar samtliga skådespelare över. Men de har inte heller mycket till manus att jobba med.

Inte ens ett smart användande av populärkulturella referenser, där en Stand By Me-inspirerad inledning sticker ut, kan rädda filmen från en fiaskostämpel. "Rim of the World" är både en av årets och en av Netflixs hittills sämsta filmer. Tur att den tredje säsongen av "Stranger Things" snart är här!