Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Rick and Morty säsong 3

Rick and Morty säsong 3 — framgångssagan fortsätter

  • 10 x 23 min
  • Netflix
André Sao Pedro | Recension
28 augusti 2017
André Sao Pedro | Recension
28 augusti 2017

Halvvägs in i den efterlängtade tredje säsongen är suget att utbrista i "bäst hittills!" starkt.

  • Manus:
    Dan Harmon (skapare), Justin Roiland (skapare)
  • I rollerna:
    Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer, Sarah Chalke m.fl.

Att skapa en lika framgångsrik animerad TV-serie som "The Simpsons", "South Park" eller "Family Guy", är i dag ett kamikaze-uppdrag. Konkurrensen är mördande, och alla originella idéer är ju redan tagna, brukar det låta. Och visst ligger det en hel del sanning i det påståendet. I alla fall fram till julen 2013.

"Rick and Morty" hade precis släppt sitt pilotavsnitt och succén var omedelbar. Historien om universums smartaste man, den alkoholiserade vetenskapsmannen Rick Sanchez, som ger sig ut på intergalaktiska äventyr med sitt barnbarn Morty, är en påminnelse om vad innovativ humor kan göra. Siffrorna 9,3 på IMDb:s betygskala är ingen tillfällighet.

"Omedelbara klassikern"

Rick och Morty förbryllas
Foto: Adult Swim

Förväntningarna var därför höga på den efterlängtade tredje säsongen. Fansen hade tvingats vänta extra länge, i över ett och ett halvt år, men det skulle visa sig vara värt mödan när serien levererade direkt med den omedelbara klassikern "The Rickshank Rickdemption". Avsnittet vars titel anspelar på kultfilmen "Nyckeln till frihet" och uppstod i författarrummet när "Rick and Morty"-delskaparen Justin Roiland beklagade sig över saknaden av den gamla McNuggets-dippsåsen Szechuan från McDonalds. Snabbmatskedjan sponsrade Disneyfilmen "Mulan" (1998) och såsen var dragplåstret. I avsnittet går Rick bokstavligen över lik bara för att få avnjuta den igen och i verkligheten är trycket på att McDonalds ska återuppliva dippsåsen så stort att de nu överväger en comeback.

”Det är faktiskt skrämmande att se den makt vi skapat med avsnittet”, berättade Justin Roiland i en intervju.

Den vridna humorn är "South Park"-inspirerad, men till skillnad från konkurrenten är den i "Rick and Morty" mer reserverad. Den påkostade animeringen, där varje liten statistroll och miljö överträffar varandra i utseende, förstärker helhetsintrycket, och allt från det Dr. Who/Tintin-inspirerade introt till Ricks Tourettes-rapande är gjort med omsorg. Lägg därtill en stor portion sci-fi-våld och vi har en av de bästa och mest innovativa TV-serierna just nu.

En annan bidragande faktor till säsongens rivstart är rekryteringen av fyra kvinnliga manusförfattare. Till följd har de kvinnliga karaktärerna, Beth och Summer, lyfts fram och nu blivit två viktiga lagspelare. För fler tips på bra animerade vuxen serier, se hit!

Halvvägs in i säsong tre av "Rick and Morty" är suget att utbrista i ”bäst hittills!” starkt. Men det tyckte jag även om säsong två.