Recension: Krigsseglaren (säsong 1)

Recension: Krigsseglaren (säsong 1)

 • 3 x 60 min
 • Drama
 • Netflix
03 april 2023 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gripande miniserie om norsk krigshistoria

Otaliga filmer och serier har gjorts för att skildra andra världskriget från alla håll och kanter. Inte mycket har dock gjorts kring Norges inblandning i kriget och hur deras historia ser ut. Detta görs med bravur i "Krigsseglaren" och återberättelsen om de norska sjömännen som stred för de allierade berör på djupet.

 • Regi:
  Gunnar Vikene
 • Manus:
  Gunnar Vikene
 • I rollerna:
  Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann, Henrikke Lund Olsen m.fl.
Krigsseglaren miniserie 2023
Foto: Sturla Brandth Grøvlen / Mer Film

Del av Norges krigshistoria

Norska storfilmen Krigsseileren, eller Krigsseglaren på svenska, hade premiär 2022 som Norges dyraste filmproduktion någonsin. Nu har den klippts om för Netflix till en miniserie i tre delar, och kretsar kring de norska sjömän som kämpade för sina liv till havs under andra världskriget. 

Alfred (Kristoffer Joner) och hans vän Sigbjørn (Pål Sverre Hagen) tar jobb på ett handelsfartyg som ska resa mellan Bergen och New York, och under tiden de är till havs år 1940 sker Tysklands ockupation av Norge. De förflyttas mellan fartyg och hamnar i livsfarliga situationer både till havs och i land där deras arbete görs för att de allierades handelsvägar ska kunna fortsätta frakta vapen och nödvändigheter. Samtidigt har Alfred lämnat sin fru och tre barn i Norge som otåligt väntar på hans återkomst. 

Berg- och dalbana av känslor

Krigsseglaren är en berg- och dalbana av känslor som berör ända in på djupet. Den råheten som finns i att tvinga in oskyldiga människor i situationer på liv och död känns tyvärr inte alltför främmande i och med vad som sker i vår egen närhet, i vår egen tid. Därför är Krigsseglaren påträngande aktuell när den visar vad krig gör mot människor, inte bara de som strider utan även närstående och andra medborgare. Här skildras känslor och handlingar på ett äkta och skarpsinnigt sätt. 

Scener med soldater som skriker efter hjälp i vattnet och slagsmål mellan sjömän som dubbar varandra som förrädare varvas med scener när de spelar fotboll på en strand eller Alfreds familj som leker kurragömma. Dessa kast mellan högt och lågt är vad som berör. Det enkla och vardagliga som möter det otänkbara, men som har visat sig inte alls vara otänkbart, lämnar en med ett stort obehag. 

Krigsseglaren miniserie 2023
Pål Sverre Hagen. Foto: Sturla Brandth Grøvlen / Mer Film

Träffsäkert skådespeleri

Skådespelet är lika äkta som berättelserna som skildras. Kristoffer Joner är utmärkt i rollen som Alfred – hans minspel säger mer än de flesta repliker och får känslorna att tränga genom rutan. Joner och Pål Sverre Hagen spelar välbalanserat mot varandra och väcker karaktärerna till liv. Detta är behövligt för att historien ska kunna återberättas på ett sätt som fastnar hos tittaren och håller sig kvar även efter seriens slut, vilket det gör. Vissa scener är utdragna och varje detalj känns inte helt relevant för stunden, men i det stora hela är det en träffsäker skildring av historien. 

Krigsseglaren är en gripande återberättelse av en verklighet vi aldrig får glömma eller blunda för. Den är tydligt aktuell och bör ses av alla som dels vill lära sig mer om norsk historia, dels om de grymheter som aldrig borde ha upprepats igen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL