Recension: Barracuda Queens (säsong 1)

Recension: Barracuda Queens (säsong 1)

 • 6 x 30 min
 • Drama
 • Netflix
Sofie Landgren
02 juni 2023 kl. 09:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Feel-good varvat med ångest och magsår

Nu kommer Netflix senaste svenska storsatsning "Barracuda Queens", som bygger på verkliga händelser från den mycket uppmärksammade inbrottsligan "Lidingöligan", som härjade i Sverige under 90-talet. En serie som har inslag av allt, men framförallt riktigt vassa och trovärdiga huvudrollsinnehavare.

 • Skapare:
  Amanda Adolfsson
 • Regi:
  Amanda Adolfsson
 • Manus:
  Camilla Ahlgren, Sofie Forsman, Tove Forsman och Veronica Zacco
 • I rollerna:
  Alva Bratt, Tea Stjärne, Tindra Monsen , Sandra Zubovic, Sarah Gustafsson, Izabella Scorupco, Johannes Bah Kuhnke m.fl.

Är det någonting Netflix bevisligen har lyckats knäcka koden till så är det att producera bra, svenska serier riktade till unga vuxna. Tidigare har vi fått se succéer som Young Royals och Störst av allt, och nu kommer senaste satsningen Barracuda Queens, håller även den måttet?

Kolla in trailern till Barracuda Queens – Netflix kommande svenska serie
Foto: Netflix.

Överklasstjejerna från Djursholm som blev inbrottstjuvar

Serien handlar om fyra unga tjejer som har 0 konsekvenstänk. De har lyckats sätta sig själva i en ekonomisk kris genom att spendera pengar de inte har på alkohol under en weekend i Båstad och lyckats svämma över ett hotellbadrum. Nu måste de komma på en snabb lösning som genererar pengar fort så att de kan betala av sitt skuldberg. Det börjar smått med att en av tjejerna stjäl en klocka, men det eskalerar snabbt till ett inbrott i en villa där de fått nys om att en välbärgad kompis familj ska åka utomlands. När de väl har brutit sig in så går allt snett. De upptäcker nämligen att dottern i familjen stannat hemma och de blir påkomna...

Allt om svenska serien Barracuda Queens på Netflix
Foto: Netflix.

En serie som är svår att sätta genre på

Under hela seriens gång nystar tjejerna in sig i ett allt större garn av lögner, en ren dominoeffekt av problem. Manusförfattarna har lyckats med att man som tittare aldrig riktigt kan förutspå nästa steg i händelseutvecklingen och man luras gång på gång av känslan att tjejerna snart kommer att bli påkomna i sina brottsliga handlingar. 

Genremässigt är det svårt att sätta serien i ett konkret fack den har inslag av nästan allt. Det är allvar i form av ungdomars vårdslöshet, drama i form av familjeproblematik och komiska inslag då tjejernas föräldrar ordnar swingers-partyn samtidigt som döttrarna gör allt grövre inbrott. Det är hela tiden en underton av fräckhet i manuset, något man som tittare uppskattar.

Det är många stora namn med på rollistan, som Izabella Scorupco, Johannes Kuhnke och Mirja Turestedt, men det står helt klart tydligt vilka som är de riktiga stjärnorna i den här serien och det är de fem huvudrollsinnehavarna Alva Bratt, Tindra Monsen, Sandra Strandberg Zubovic, Tea Stjärne och Sarah Gustafsson. Dessa tjejers trovärdiga skådespeleri stjäl all uppmärksamhet.

Serien visar på systerskap, familjerelationer, kärlek, alla sidor av vänskapsrelationer. Och av säsongens slut att avgöra så kan det mycket väl bli en säsong 2, det finns så många element värda att gå mer in på djupet, så det hoppas i vart fall vi på Filmtopp på!

Missa inte serien Barracuda Queens (säsong 1), som har premiär på Netflix den 2 juni.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL