Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Operation Eichmann (2018)

Operation Eichmann (2018)

 • 2 tim 2 min
 • Drama, Thriller
 • Netflix
Oscar Vilhelmsson | Recension
05 oktober 2018
Oscar Vilhelmsson | Recension
05 oktober 2018

Gömda nazister letas upp av israeliska agenter i ny Netflixfilm.

En läcker spionthriller av Netflix med stjärnor i huvudrollerna.

 • Regi:
  Chris Weitz
 • Manus:
  Matthew Orton
 • I rollerna:
  Oscar Isaac, Ben Kingsley, Mélanie Laurent, m.fl.
Från Netflix originalfilm Operation Eichmann.
Foto: Netflix.

Året är 1960, femton år efter Andra världskrigets slut. I Israel jobbar hemliga agenter med att spåra upp nazister som lyckats gömma sig under nya identiteter. En dag får de ett tips om var en av de mest eftertraktade brottslingarna av alla befinner sig. Adolf Eichmann (Ben Kingsley), "arkitekten bakom den slutliga lösningen", som organiserade judeförföljelsen och massmorden i koncentrationslägren, är i Buenos Aires. En plan smids omedelbart för hur man ska kunna fånga in och ställa honom inför rätta i Israel.

Ledare för operationen blir Peter Malkin (Oscar Isaac) som till sin hjälp har läkaren Hanna (Mélanie Laurent) och flera andra elitagenter. Men uppdraget måste planeras i minsta detalj, och även efter ett eventuellt infångande är det mycket som kan gå fel.

Från Netflix originalfilm Operation Eichmann.
Oscar Isaac och Ben Kingsley i Operation Eichmann. Foto: Netflix

En så här pass dramatisk historisk berättelse väcker alltid höga förhoppningar. Jag hoppades på ett fängslande drama med starka rolltolkningar, gripande dialoger och noga avvägda tempoväxlingar. Tyvärr lyckas inte Operation Eichmann med något av detta särskilt väl.

Intrigen är tydligt och den israeliska elitstyrkan har alla personliga motiv till varför de vill genomföra den här operationen. Men det är få av dem som vi får komma nära inpå. Flera av dem är alldeles för endimensionella och vissa nästan helt anonyma. Jag känner ingen större dynamik mellan karaktärerna, och då heller inte med mig som åskådare. Allt fokuseras kring relationen mellan Malkin och Eichmann, som även den känns något tafatt och kemilös. Detta leder till att Operation Eichmann till slut blir utdragen och något långtråkig.

Lite för enkla filmknep för fram handlingen och upplösningen känns klyschig och förutsägbar. Berättarstrukturen faller in under välbekanta mallar och får filmen att bli ett ganska blekt och anonymt tillskott bland alla filmer om det andra världskriget.

Det går dock att finna en viss njutning i hur Operation Eichmann ser ut. Scenografin är snygg och välkomponerad, och klippningstekniken bygger upp filmens atmosfär till dess höjdpunkter. Gällande skådespeleriet utmärker sig varken Kingsley eller Isaac, men de gör så gott de kan med vad de har att jobba med. Sammanfattningsvis skildrar Operation Eichmann en väldigt intressant historia, på ett mindre intressant sätt.