Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Night in Paradise.

Night in Paradise (2021)

 • 2 tim 11 min
 • Deckare
 • Netflix
Filmtopp
Mimi Dahlén | Recension
10 april 2021
Filmtopp
Mimi Dahlén | Recension
10 april 2021

Ett intetsägande kriminaldrama om hämnd, hämnd och åter hämnd.

Sydkorea har gjort sig ett namn i filmvärlden på två vitt skilda genrer – k-drama och crime. "Night in Paradise" är ett kriminaldrama som utlovar gangsters och våld, vilket den levererar på. Men det blir tyvärr inte mycket mer än så.

 • Regi:
  Park Hoon-jung
 • Manus:
  Park Hoon-jung
 • I rollerna:
  Eom Tae-goo, Jeon Yeo-bin, Cha Seung-won

Den unge smågangstern Tae-Gu (Tae-goo Eom) utkräver hämnd efter att en tragedi slår hans liv i spillror. Men hans handlingar sätter igång en kedjereaktion som orsakar tumult i den lägre världen och han tvingas på flykt. Han skickas till den lilla ön Jeju, där han måste gömma sig från de onda krafter han väckt.

På denna ö möter han Jae-Yeon (Yeo-bin Jeon), en kvinna som lever på lånad tid. Hon är cynisk och impulsiv, vilket inte är en lyckobådande kombination tillsammans med Tae-Gu som förlorat allt. Hur kommer de gå när hans gärningar hinner ifatt?

Sydkorea är förmodligen mest känt för K-dramas som fått ett rejält uppsving på streamingtjänsterna under senare år. Netflix huserar en hel del kända namn och egna produktioner som bänkar tusentals framför skärmarna. Klickar man sig vidare i snåret kommer man förr eller senare fram till landets andra särpräglade genre som enligt den här författarens åsikt förtjänar allt strålkastarljus – sydkoreanska kriminaldraman.

Läs också om när Jägarna säsong 2 har premiär.

Night in Paradise.
Night in Paradise. Foto: Netflix.

Med dundersuccén "Parasite" (2019) riktades världens ögon mot landet i öst. Men det bör dock understrykas att Sydkorea levererat flertalet exceptionella draman och thrillers i flera decennier, av kvalitet som Hollywood bara kan drömma om. Är det något de har bemästrat så är det hämnd, våld och gangsters.

Märk då min besvikelse när jag såg Night in Paradise. Det började starkt med en intresseväckande prolog, men direkt efter att titelkortet fladdrade förbi gick det utför. Tae-Gu som under de första minuterna förtjänat både sympati och coolhetspoäng blev blaséartad. Med sin hämnd utkrävd redan under filmens första tredjedel, försvann hans motivation och hans fortsatta resa kunde lika gärna låtit eftertexterna rulla över sig. Det är tydligt att filmen försöker göra en annorlunda berättelse som inte endast cirkulerar kring hämnd, men det lyckas det tyvärr inte med. Scener som skulle skapa närhet var intetsägande och de få actionsekvenserna var så fantasilösa att de lika gärna kunde ha strukits helt.

Vad som kunde ha blivit en räddning är om antagonisterna varit snäppet ballare, eller åtminstone mer unika, än Tae-Gu. Dess värre var skurkarna – en samling äldre män med alla samma mål: hämnd. Till slut blev det en entonig cirkel man anar slutet på efter fem minuter. Inte ens Yae-Jeon, en bitter tjej med skjutglatt finger, lyckades tillföra djupet eller nyanserna som berättelsen verkligen behövde.


"Night in Paradise" kunde ha blivit något unikt om skaparna vågat styra bort från den klassiska hämndberättelsen ännu mer, men nu är det ett kriminaldrama som försvinner in i mängden.

NÄSTA ARTIKEL