Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
News of the world. Foto: Netflix

News of the World (2020)

 • 1 tim 58 min
 • Action, drama
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 februari 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 februari 2021

Hanks kämpar på i långsam westernfilm.

Trots en oändlig karriär som skådespelare ser det allt mer ut som att Tom Hanks inte kan göra en enda dålig insats. Även om han imponerar i "News of the World" lämnar filmen en både besviken och lätt sömning.

 • Regi:
  Paul Greengrass
 • Manus:
  Paul Greengrass, Luke Davies
 • I rollerna:
  Tom Hanks, Helena Zengel, Tom Astor, Andy Kastelic m.fl

Filmen tar vid i Texas under 1870-talet och utspelar sig i ett land som är minst sagt delat. Inbördeskriget är över sedan ett par år, men kriget lever kvar hos landets invånare som försöker leva vidare i en turbulent tid. En av dessa är krigsveteranen Captain Kidd (Tom Hanks) som reser runt från stad till stad för att läsa upp nyheterna för folk.

Nyheterna handlar om allt från nya järnvägar till stora politiska beslut. Men en dag blir nyheterna och uppläsningen mindre viktigt för Kidd. Han träffar den unga tjejen Johanna (Helena Zengel) som kidnappats och vuxit upp med urinvånarna. När stammen blivit massakrerad bestämmer sig för att föra henne i säkerhet.

Vilda västern har aldrig varit sömnigare.

Det är få saker inom filmvärlden som mer eller mindre alla filmkritiker är överens om, att Tom Hanks är en lysande skådespelare är just en sådan sak. Med en karriär som nästan aldrig verkar ta slut briljerar han i de flesta filmer han är med i. Så även i News of the World där han är filmens absoluta ljusglimt. Men tyvärr är han en av få ljusglimtar i en western som lämnar mig både besviken och sömnig. 

För att vara en film som utspelar sig i westernmiljö är nämligen Paul Greengrass film orimligt långsam. Även om alla viktiga och klassiska delar som en westernfilm ska ha finn där - exempelvis skottlossningar och hästjakter - så är ändå News of the World en mycket seg historia. Handlingen lovar gott, men snubblar på sig själv någonstans bland alla kaktusar och nyhetsuppläsningar. Filmens två timmar känns ibland ändlösa.

Hanks är som sagt mycket bra, precis som vanligt, men jag förstår mig inte riktigt på vad Greengrass egentligen vill berätta. Jag tror att hans tanke med filmen och dess faktiska budskap är både bra och viktigt, men han lyckas aldrig riktigt engagera mig tillräckligt för att orka ta reda på det. Istället sitter jag och imponeras av Hank samtidigt som jag hoppas att han ska bli klar med sin evighetslånga resa färd över slätterna. 

Trots lovande handling och en briljant skådespelare i huvudrollen tappar News of the World bort sig själv och sin handling någonstans i Texas enorma ökenlandskap. Hanks klarar tyvärr inte av att dra filmen in i mål på egen hand, hur mycket han än verkar vilja det.

MER LÄSNING: Vart tog den mytomspunna western vägen?

NÄSTA ARTIKEL