Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Mar de plástico

Mar de Plástico (2015-2016)

  • 26 x 70 min
  • Drama, Thriller
  • Netflix
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
05 oktober 2017
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
05 oktober 2017

"Mar de Plástico" – en thriller som gränsar till skräckfacket

Spansk film och spanska serier är verkligen något jag har fått upp ögonen för. Kanske är det språket, miljöerna eller atmosfären men de är många gånger väldigt bra. Ofta mörka, dolda och lite skräckinjagande gör att de får en skräckkänsla som jag älskar. Även om jag har svårt för skräck, finns det något visst med thrillers som ligger nära skräckfacket.

  • Manus:
    Juan Carlos Cueto, Alberto Manzano, Rocío Martínez Llano (skapare)
  • I rollerna:
    Rodolfo Sancho, Pedro Casablanc, Luis Fernandez, Nya de la Rubia, Patrick Criado m.fl.

Inspektör Hector stor i en sandig miljö i Mar de Plástico.

Mar de plástico utspelar sig i södra Spanien där inspektör Hector måste utreda mordet på flickan Ainhoa. En resa och en utredning som snart ska visa sig handla om något mer än ett bestialiskt mord. Vi befinner oss i den fiktiva staden Campoamargo som ligger i provinsen Almería i södra Spanien. Namnet "Mar de plástico" (Sjön av plast) kommer från alla stadens växthus. Campoamargo präglas också av en konflikt mellan svarta och vita, vilket blir ett väldigt starkt sidospår i historien.

Svårigheten för inspektör Héctor Aguirre ligger i att det här finns många potentiella mördare som saknar alibi. Med sina egna personliga erfarenheter från Afghanistan och aggressionsproblem blir hans utredning verkligen inte enklare. Han börjar snart misstänka alla i sin närhet – flickvän, gamla vänner och kollegor. Vilket man lätt dras med i och det blir riktigt spännande.

Kvalitén på kortare serier tycks ofta vara högre än vad den är på långkörare. Jag tänker att manuset är klart, vet exakt vad som vill berättas och när det ska sluta. Många serier som håller på i all evighet och där manus skrivs sporadiskt och kanske av olika författare har en tendens att tappa fokus. Jag hade lätt kunnat tänka mig att se några flera säsonger av Mar de Plástico för så bra är den ändå. Men jag tror på det korta och koncisa.

Gillar du andra krimserier som Netflix levererar är denna serie ett absolut måste. Om man läser lite extra om inspelningsplatsen så framkommer det också att storfilmer som Den gode, den onde och den fule, För en handfull dollar samt Lawrence av Arabien spelades in i Almería. När du har avslutat ditt nuvarande seriemaraton tycker jag du ska kolla in Mar de Plástico.

Fredrik Redestad