The Man In the Wall

The Man in the Wall (2015)

 • 1 tim 32 min
 • Thriller
 • Netflix
Gustav Larsed | Recension
04 juni 2016
Gustav Larsed | Recension
04 juni 2016
 • Regi:
  Evgeny Ruman
 • Manus:
  Evgeny Ruman
 • I rollerna:
  Tamar Alkan, Tom Antopolsky, Shlomi Avraham m.fl.

Shir väcks av att det knackar på dörren varpå hon yrvaken går och öppnar. Det är en granne som hittat Shirs och hennes sambo Ramis hund utanför porten till huset. Rami rastade hunden för flera timmar sedan och verkar nu vara spårlöst försvunnen. Ju längre tiden går desto oroligare blir Shir. Hon kontaktar Ramis vänner, pappa och till slut även polisen, men ingen har sett eller hört något misstänksamt och hon kommer inte ett dugg närmre ett svar på frågan var hennes sambo har tagit vägen.

Evgeny Rumans film The Man in the Wall är något så ovanligt som en israelisk one location-thriller. Den är dessutom uppbyggd av endast tolv klipp, vilket kanske i och för sig inte är jätteimponerande med tanke på att hela filmen utspelar sig i en lägenhet. Däremot tillför berättartekniken ändå en speciell känsla av att man själv är på plats och övervakar filmens händelseförlopp.

Läs också: Recension: Hush (2016)

Filmens huvudrollsinnehavare Tamar Alkan är den som utmärker sig mest skådespelarmässigt, vilket inte är så konstigt eftersom hon är med i varje bildruta i stort sett. Hon agerar både trovärdigt och naturligt, precis som filmens övriga biroller som gör några inhopp här och där.

Storyn är smart berättad och håller mitt intresse uppe rakt igenom. Jag är hela tiden nyfiken på vad som egentligen har hänt och trots att jag känner mig som en åskådare på plats, så är jag precis lika förbryllad som filmens huvudkaraktär. Något som naturligtvis också är meningen.

Det är möjligt att filmen känns mer unik på grund av det faktum att jag sett väldigt få, om ens några, filmer från Israel. Den hade eventuellt gått mer obemärkt förbi som amerikansk film, men nu var ju inte det fallet och faktum kvarstår att The Man in the Wall är en spännande och unik filmupplevelse att rekommendera starkt.

Bäst: Filmens originalitet och det naturliga skådespeleriet från alla inblandade.

Sämst: Fotot var en aning tråkigt stundtals, trots att det var imponerande rent tekniskt.