Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Making a Murderer (säsong 2)

Making a Murderer (säsong 2)

  • 10 x 60 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
27 oktober 2018
Jonatan Blomberg | Recension
27 oktober 2018

Eländet och rättshaveriet fortsätter i den andra säsongen av "Making a Murderer".

Den första säsongen av "Making a Murderer" slog ned som en bomb i true crime-genren, några dagar före julen 2015. Sällan har verklighetens orättsvisa givits ett mer tydligt exempel. Under den andra säsongen står det snabbt klart för alla som tittar att eländet är långt ifrån över.

  • Manus:
    Moira Demos, Laura Ricciardi (skapare)
  • I rollerna:
    Kathleen Zellner, Steven Avery, Brendan Dassey m.fl.
Steven Avery innan händelserna i "Making a Murderer".
Steven Avery innan "Making a Murderer". Foto: Netflix

2015 bjöd också på mångmiljonären Robert Durst, som kunde betala sig ur mordfallsanklagelse efter mordfallsanklagelse, med hjälp av dyra advokater i true crime-serien The Jinx. När Netflix sedan lät oss ta del av Steven Averys och Brendan Dasseys båda livsöden, kokade internet fullkomligt över av debatter kring deras påstådda oskuld.

Det blir givetvis en aning svårt att bedöma kvaliteten av en true crime-series olika säsonger. De är trots allt beroende av vad som händer i det verkliga livet. Rent dramturgiskt var verkligheten under den första säsongen avsevärt mer spännande än dess fortsättning.

Faktumet att Avery friades efter arton års tid i fängelse, för ett brott han aldrig hade begått, för att sedan kort därefter åtalas för ett brutalt mord. Där den lokala polisstyrkan mycket väl kunde ha planterat bevisen. Hur man än vänder och vrider på det, blir det svårt att toppa den nervkittlande första säsongen.

Spänningen från rättssalarna, där två jurys fick avgöra Dasseys och Averys olika livsöden, må saknas i den andra säsongen. Istället är det stjärnadvokaten Kathleen Zellner som gör det omöjligt att sluta titta. Som en karaktär sprungen ur en thrillerfilm, visar hon sig vara en bättre detektiv i jakten på sanningen än alla vi stötte på under den första säsongen.

Making a Murderer (säsong 2)
Stjärnadvokaten Kathleen Zellner i "Making a Murderer". Foto: Netflix

Zellner är känd för att få oskyldigt dömda människor frisläppta ur fängelset, hon har lyckats med det fler gånger än någon annan i USA. Hennes tillvägagångssätt ligger helt enkelt i att försöka förstå, och kunna återskapa, exakt vad som hände när brottet begicks.

Eftersom Zellner är så effektiv och övertygande i sin argumentation, kommer många av tittarna som fortfarande hade tvivel kring Averys och Dasseys oskuld efter den första säsongen att ha ändrat sig. Jag vågar påstå att det nu är ställt bortom allt rimligt tvivel att en jury, med all information tillgänglig, hade friat både Avery och Dassey.

Vilket gör den andra säsongen av Making a Murderer fruktansvärt jobbig att se, men samtidigt fullständigt omöjlig att sluta titta på.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

NÄSTA ARTIKEL