Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Luther (säsong 5)

Luther (säsong 5)

  • 4 x 60 min
  • Thriller, Drama
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
06 januari 2019
Jonatan Blomberg | Recension
06 januari 2019

Idris Elba fortsätter att briljera i rollen som John "Luther".

Brittiska tv-produktioner är kända för sina korta, men oerhört välproducerade säsonger, med långa väntetider mellan gångerna. Vilket är varför vi sedan "Luther" drog igång (redan) 2010, endast har hunnit ta del av blott 21 grymma avsnitt fördelade på fem säsonger.

  • I rollerna:
    Idris Elba, Ruth Wilson, Wunmi Mosaku, Patrick Malahide m.fl.
Luther säsong 5
Idris Elba som John Luther i "Luther". Foto: BBC

Idris Elba är troligtvis mest mainstream-känd för sin roll som Heimdall i Marvels Thor-filmer. Men för oss som gillar serier är det givetvis gangsterrollen i tv-mästerverket The Wire, samt hans hårdnackade och streetsmarta polisutredare i Luther, som har gjort honom till en av de bästa i branschen.

Om du har lyckats missa de tidigare säsongerna av Luther (som alla finns på Netflix), kan serien kanske lättast beskrivas som en brittisk version av hur svenska kriminalserien Bron hade sett ut med Dragomir Mrsics Alex i huvudrollen istället för Saga Norén (Sofia Helin).

Eller en brittisk version av amerikanska Bosch. Med andra ord, invecklade och råa mordkonspirationer. Vilka ska lösas av en polis, som gärna böjer på reglerna – om det kan rädda ett extra liv i slutändan.

Efter årets femte säsong, som sänts under årets fyra första dagar på BBC One i Storbritannien, råder det ingen tvekan om att Luther är tv-marknadens överlägset bästa kriminalserie av sitt slag. Säsongen är dessutom en av seriens bästa hittills.

Luther (säsong 5)
Idris Elba och Wunmi Mosaku i "Luther". Foto: BBC

Med två parallella berättelser ställs John Luther både mot en av seriens värsta mördare hittills, samtidigt som hans förflutna – den förtjusande mördaren Alice Morgan (Ruth Wilson) – drar in honom i ett personligt krig mot maffiabossen George Cornelius.

De knappt fyra timmarna är precis lagom tid för årets berättelse, med ett välförtjänt cliffhangerslut som kommer få alla tittare att längta efter den kommande långfilmen som ska bli nästa del av Luthers historia.

I nuläget finns säsongen enbart tillgänglig för den som råkar besöka Storbritannien, men det råder ingen tvekan om att serien kommer att dimpa ned även i Sverige inom kort – och då bör klassas som obligatorisk tittning för alla som gillar kriminaldraman.

NÄSTA ARTIKEL