Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Love on the Spectrum. Foto: Netflix

Love on the Spectrum (2019)

  • 5 x 45 min
  • Reality, kärlek
  • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 augusti 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 augusti 2020

Hjärtfullt och varmt när autistiska letar kärlek

Netflix har gjort flera olika varianter av dejtingserier, med allt från blinddejting och Paradise Hotel-aktiga produktioner. Men ingen serie har varit lika varm och fin som "Love on the Spectrum".

  • Skapare:
    Cian O'Clery
  • I rollerna:
    Jodi Rodgers, Chloe, Mark, Michael m.fl

I Netflix miniserie i fem delar får vi möta flera personer i Australien som befinner sig någonstans i det så kallade autismspektrumet. Vi får följa med på deras kamp och jakt för att lyckas hitta den stora kärleken, eller bara få lite fjärilar i magen. Något som flera av personerna vi möter aldrig varit med om förut.

I serien får vi bland annat möta dinosauriefantasten Mark, den alltid lika glada Maddie, Michael som över allt annat vill träffa en kvinna, och paret Ruth & Tomas. Alla personer är ute efter kärleken, men deras autism och alla de motgångar den kan innebära gör det svårt för dem. Personligen älskar jag serier som Första Dejten och The Undateables. Men när jag ser på dessa nämnda serier ser jag nästan mest fram emot att se vad som händer paren efter deras verkan i programmet. Så är inte fallet här.

Kastas mellan skratt och tårar

I Love on the Spectrum får vi ta del av alla medverkandes mest intima och privata tankar, som ofta är rätt mörka och jobbiga. Personerna öppnar innerligt upp sig och jag känner oerhörd sympati för Michael, Maddie, Mark och alla de andra i serien. Ett undantag för realityserier, och jag kommer därför på mig själv med att jubla när det går bra för personerna.

Jag kommer även på mig själv med att både gråta och skratta under avsnitten. Det är flera roliga stunder och situationer i serien, men det är aldrig på någons bekostnad. Personernas föräldrar påpekar dessutom gång på gång hur roliga deras söner eller döttrar är.

Love on the Spectrum är så mycket mer än en serie där personer med autism letar efter kärleken. Det är framförallt en serie som på ett fint sätt upplyser de problem och motgångar personer i spektrumet kan ha. Jag tänker på de kvinnor som får sin diagnos sent och sen jämförs med männen på spektrumet. Samtidigt lyckas serien både bemöta och krossa fördomar som kan finnas där och låter personerna på spektrumet få den plats de vill ha och behöver.

"Love on the Spectrum" är en varm, kärleksfull och unik realityserie som bjuder på skratt och upplysningar. Serien visar hur olika vi människor kan vara och hur svårt det kan vara med kärlek. Samtidigt som vi får möta oerhört intressanta och härliga personer. Helt klart en sevärd serie.

NÄSTA ARTIKEL