Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bill Gates

Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates (säsong 1)

  • 3 x 50 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
02 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
02 december 2019

"Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates" är inspirerande på alla sätt och vis.

På ett fint, självkritiskt, inspirerande och intressant sätt får vi lära känna Bill Gates från hans barndom, genom hans hänsynslösa Microsoft-dagar, till att bli världens räddare i nöden, tillsammans med sin fru, som vår tids viktigaste filantroper.

  • I rollerna:
    Bill Gates, Melinda Gates, Warren Buffett m.fl.
"Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates".
"Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates". Foto: Netflix

Skapare: Davis Guggenheim

Det finns nog ingen av oss som inte redan har en uppfattning om vem man tror att Bill Gates, en av världens absolut rikaste människor, är. Den här tredelade dokumentären är visserligen starkt vinklad i Gates favör, men tar ändå upp delar av kritiken mot hans ledarskap under Microsoft-tiden och hur det konstanta arbetandet påverkade hans relation med familj och vänner.

Dokumentärseriens grundhandling kretsar kring hur Bills hjärna helt enkelt fungerar på ett annat sätt än de flesta andras i världen. Vilket vi får veta var uppenbart redan från en väldigt ung ålder. Exempelvis när han redan på högstadiet började lägga schemat för alla skolor i närheten av där han bodde, då ingen kunde göra det lika effektivt som han. Lyckligtvis finns det en hel del gammalt inspelat material från Bills barndom, som det klipps tillbaka till samtidigt som vi hör honom berätta om tiden under nutida intervjuer.

Förutom att regissören Davis Guggenheim (An Inconvenient Truth, He Named Me Malala) har följt Bill med en kamera under två års tid, får vi även ta del av intervjuer med hans syster, ungdomskompisar och fru. Det är sannolikt mycket av informationen här, kring personen bakom "Bill Gates", som kommer att få de flesta att vilja titta på dokumentären.

Bill Gates
Bill Gates under de tidiga Microsoft-åren. Foto: Netflix

Men det framgår samtidigt ganska snabbt att det givetvis inte är därför Bill har ställt upp, för det har han verkligen gjort, han bjuder på sig själv. Utan "strategen" Bill Gates, med förmågan som gjort honom till en av världens mest framgångsrika i allt han försökt sig på, har förstått att för att lyckas vända opinionen kring några av hans snudd på omöjliga filantropiska världsproblem. Behöver så många som möjligt se kampen han och hans fru kämpar för att utrota polio, lösa problemen med närhet till rent dricksvatten och den "rena kärnkraften".

Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates kommer förhoppningsvis kunna underhålla både den som var sugen på att lära sig mer om Bill, men om vi har lite tur även de som kan bli inspirerade att vilja hjälpa till att göra världen till en bättre och mer hållbar plats. 

4 av 5