Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bild på Adam Sandler som Hubie Dubios från Netflix-filmen Hubie Halloween.

Hubie Halloween (2020)

 • 1 tim 42 min
 • Komedi
 • Netflix
Rasmus Torstensson | Recension
07 oktober 2020
Rasmus Torstensson | Recension
07 oktober 2020

Halvkul trams i Hubie Halloween.

Efter "Uncut Gems" är Adam Sandler tillbaka på gammal säker mark. "Hubie Halloween" påminner mycket om det Sandler tidigare gjort i genren, alltså en blandning av mediokert trams och lustiga one-liners.

 • Regi:
  Steven Brill
 • Manus:
  Tim Herlihy, Adam Sandler
 • I rollerna:
  Adam Sandler, Kevin James, Julie Bowen, Ray Liotta, Steve Buscemi m.fl.

The Ridiculus 6, Sandy Wexler, The Do-Over... listan på usla filmer Adam Sandler producerat åt Netflix kan göras lång. Samtliga av Sandlers komedier spelas in med i stort sett samma ensemble och med ett snarlikt komiskt upplägg. Det enda som skiljer filmerna åt är den historia som berättas, vilken aldrig står i fokus utan bara agerar ram för Sandler och kompanis skämt.

Hubies Halloween är inget undantag. Precis som i flera andra filmer är Sandlers karaktär en socialt inkompetent underdog. som mot slutet blir en oväntad hjälte. Hubie Dubios (Sandler) är en medelåders man som bor hemma hos sin mamma i staden Salem. Han är arbetslös och har inga vänner. För Salem är firandet under Halloween höjdpunkten på året och Hubie iklär sig alltid rollen som festligheternas beskyddare. Han blir både utskrattad och förminskad. Men när en av ungdomarna i byn försvinner och polischefen (Kevin James) inte tar det på allvar är det upp till Hubie att rädda dagen.

Sandlers filmer tenderar att innehålla en mängd etablerade komiker, varav flera dessutom är kompisar med honom privat. I Hubies Halloween medverkar bland annat Steve Buschemi, Maya Rudolph (Bridesmaids, Saturday Night Live) och Ben Stiller. Det är knappast ett briljant manus som har lockat dem till att vara med. Handlingen i Hubies Halloweens är nämligen lika lövtunn som den grönsakssoppa Hubie envisas med att dricka och många av skämten så billiga att jag vill skrika av frustration.

Samtidigt finns det en värme i filmen, en sorts gemenskapskänsla, som gör att man ibland väljer att acceptera skämtens premisser, hur dåliga de än må vara. Det märks det att Sandler och gänget har haft roligt när de gjort filmen och det smittar av sig på mig som tittare. Man skrattar åt, inte med. Vilket jag också misstänker är tanken.

Ett återkommande skämt handlar om ur Hubies schweiziska armékniv till kaffemugg tycks få fram exakt de, ofta bisarra, verktyg han behöver i varje specifika situation. Exempelvis när han behöver komma in genom ett fönster och muggen "råkar" innehålla en elektrisk skruvdragare. Trams? Javisst! Kul? Det också! 

"Hubie Halloween" är trots allt ingenting som kommer att ta komedivärlden med storm, men som faktiskt funkar hyfsat en trött söndag i soffan. Om man stänger av hjärnan ett tag och glider med in i ett Halloweenfirande fullt av kiss och bajs-skämt, det vill säga. 

För mer läsning --> Scrolla vidare! Spana också in vår lista med Adam Sandlers bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL