Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
House of Cards

House of Cards (säsong 4)

 • 13 x 51 min
 • Drama, Politik
 • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
06 mars 2016
Jonatan Blomberg | Recension
06 mars 2016

Han är tillbaka.

Den efterlängtade fjärde säsongen av Netflix succéserie, House of Cards, är äntligen här! Ännu en gång med den oemotståndliga Kevin Spacey i huvudrollen tillsammans med Robin Wright som de äkta makarna Underwoods.

 • Regi:
  Robin Wright
 • Manus:
  Beau Willimon (skapare)
 • I rollerna:
  Kevin Spacey, Robin Wright, Joel Kinnaman, Michael Kelly m.fl.
Foto: Netflix
Foto: Netflix

 

House of Cards var Netflix första egenproducerade dramaserie och har tack vare sitt varma välkomnande öppnat en lavinartad produktion av originalserier hos streamingjätten.

I år har vi även anledning att, som vi svenskar gör, hurra lite extra då "vår" Joel Kinnaman tar plats i årets cast. Det har på förhand inte varit känt vilken roll han fått axla men i recensionen nedan kommer jag att avslöja detta.

Jag kommer inte avslöja några andra stora spoilerkänsliga bitar här nedan. Om du av naturen är känslig när det kommer till spoilers rekommenderar jag ändå, helt enkelt, att du ser klart säsong fyra av House of Cards innan du läser vidare. Vi kör igång!

Kommentar: Den första säsongen tog oss alla med storm. Netflix sparade inte på krutet utan släppte en enormt påkostad serie som osade av kvalité. Dessutom fick vi ta del av alla avsnitt på en och samma gång, vilket på den tiden (2013) fortfarande var ovanligt.

Själva storyn bygger på en brittisk upplaga, med samma namn, men de har tack vare Kevin Spaceys fantastiska rollprestation gjort storyn till sin egen.

Säsong två och tre togs även de väl emot, speciellt säsong två där vi i början av säsongen blir varse om att det likt karaktärerna i Game of Thrones inte finns några livsgarantier. Säsong tre var däremot mer av en vattendelare. Här lades fokus till stor del på Francis/Frank Underwoods (Kevin Spacey) och Claire Underwoods (Robin Wright) äktenskap vid sidan om maktspelen och politiken.

Säsong fyra knyter för mig samman de tidigare säsongerna på ett smidigt sätt både känslomässigt och handlingsmässigt. Den hänsynslöshet vi såg i Francis under den första säsongen lyser i den senaste lika starkt i Claires ögon. Parallellt med de politiska och personliga bekymmer som paret Underwood ställs inför får vi även följa Tom Hammerschmidts (Boris McGiver) journalistiska grävande i det dolda.

Joel Kinnaman får axla rollen som Will Conway, den republikanske presidentkandidaten som utmanar Francis Underwood om en fortsatt plats i det Vita Huset. Joel lämnas helt utanför storyn under de första avsnitten men spelar en enorm roll under de sista sju avsnitten av säsongen.

Manuset, fotot, musiken, skådespelarinsatserna - allt är av högsta kvalité. Jag ger här ett samlat betyg på säsongen för att därefter gå in lite kort på mina fem favoritavsnitt.

betyg_4_5

Det är med andra ord en stor rekommendation från min sida. Jag såg klart den första säsongen under dess första dygn och har redan påbörjat nedräkningen till nästa säsong - som godkändes och beställdes av Netflix redan innan säsong fyra haft sin premiär.

Jag kommer nedan kortfattat lyfta fram mina fem favoritavsnitt. Jag valde ut dessa redan innan jag började skriva recensionen och lyckades välja samtliga (fyra) avsnitt som Robin Wright har regisserat under denna säsong. Robin Wright är som jag tidigare nämnt även den skådespelerska som gestaltar Claire Underwood, hoppas verkligen hon fortsätter med sitt regisserande även utanför House of Cards!

5. Chapter 49

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Regissör: Robin Wright
Avsnitt: 10

Kommentar: Frön inför den kommande säsongen börjar här redan att sås. Paret Underwood möter på bilden här sina anhängare på demokraternas konvent och det är nu dags att börja kampanja på allvar mot Conway.

betyg_4_5

4. Chapter 46

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Regissör: Tom Shankland

Avsnitt: 7

Kommentar: Med dunder och brak introduceras Joel Kinnaman som den republikanske presidentkandidaten, Will Conway. Han är ung, har två barn och en brittisk hustru - han är allt som Francis Underwood inte är.

I avsnittet bryter även Francis den fjärde väggen (vilket användas sparsamt under större delen av säsongen) med ett utlägg kring hur de med hjälp av all information vi lämnar ifrån oss på nätet kan forma sina kampanjer därefter. Här lyckas de väcka verklig rädsla.

betyg_4_5

3. Chapter 43

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Regissör: Robin Wright
Avsnitt: 4

Kommentar: Detta kommer garanterat bli ett av de mest omtalade avsnitten från den fjärde säsongen. Vår kärlek för Edward Meechum (Nathan Darrow) når gränser som inte torde vara möjliga.

betyg_4_5

2. Chapter 42

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Regissör: Robin Wright
Avsnitt: 3

Kommentar: Upprinnelsen från säsongsfinalen av den tredje säsongen når i slutet av detta avsnitt sitt crescendo. Kevin Spacey är fullkomligt magnifik och Robin Wright visar på hur hennes Claire Underwood kan sjunka precis lika lågt som sin make för att få vad hon vill.

5 ögon

1. Chapter 48

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Regissör: Robin Wright
Avsnitt: 9

Kommentar: Francis Underwood och Will Conway på tu man hand i ett rum där de för allmänheten påstås samtala om en gemensam strategi kring läget i Syrien. Det är INTE, vad de pratar om. Det är däremot enormt underhållande att se hur Kevin Spacey och Joel Kinnaman själva skapar magi under en större del av avsnittet.

5 ögon

Det var allt jag hade att komma med. Stark rekommendation från min sida. Vad tyckte ni?

NÄSTA ARTIKEL