Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile (2019)

Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile (2019)

 • 1 tim 50 min
 • Drama, Thriller
 • Netflix
Andreas Ziegler | Recension
03 maj 2019
Andreas Ziegler | Recension
03 maj 2019

Zac Efron briljerar som Ted Bundy, en av tidernas mest ökända seriemördare.

Ted Bundy är en av tidernas mest ökända seriemördare. "Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile" gottar sig dock inte i hans mord, utan visar oss hur världen upplevde Bundy – en snygg, charmig och intelligent man, som dömdes till döden för en serie brutala mord.

 • Regi:
  Joe Berlinger
 • Manus:
  Michael Wervie
 • I rollerna:
  Lily Collins, Zac Efron, Kaya Scodelario, John Malkovich, Jim Parsons m.fl.
Zac Efron som seriemördaren Ted Bundy.
Zac Efron som seriemördaren Ted Bundy. Foto: Netflix.

2002 kom en film om Ted Bundy ut, som rätt och slätt hette Bundy. Filmen gottade sig en hel del i morden som begicks av den ökände seriemördaren. Jag minns två saker om filmen. För det första var den rätt sevärd. För det andra sa min mamma, som jag såg filmen med, och som bodde i USA under den tid då Bundy blev ett känt namn, att huvudrollsinnehavaren, Michael Reilly Burke, inte var snygg och charmig nog för att spela rollen.

Bild på Zac Efron i Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile
Ted Bundy var en våldtäktsman, mördare och en riktig charmknutte. Foto: Netflix.

När Zac Efron fick huvudrollen i Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile var det många som tvivlade på att han kunde spela en seriemördare. Jag mindes dock vad min mamma hade sagt om hur Bundy upplevdes som person. Snygg, charmig och intelligent. Efron är som klippt och skuren för att spela rollen med andra ord.

Trots att vi knappt får se några mord, är Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile den bästa filmen om en seriemördare jag har sett på länge. Istället får vi följa Liz Kendall (Lily Collins), Bundys flickvän, som har svårt att tro att hennes pojkvän sedan många år är skyldig till de fruktansvärda brotten.

Skådespel på hög nivå.

Zac Efron övertygar i varje scen. Han är så bra att jag nästan hejar lite på honom. Jag vet sanningen, så klart; dagarna innan han avrättades erkände Bundy till trettio mord, en siffra som många experter bara tror är toppen av isberget. Men det var precis så övertygande den riktiga Bundy var; det kändes helt otänkbart att denne trevlige unge man hade mördat, torterat och våldtagit ett flertal kvinnor.

Zac Efron och Jim Parsons i Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile
Färgglad charmknutte (Zac Efron) vs. färglös åklagare (Jim Parsons)

Zac Efron är särskilt bra i de scener där Bundy sköter sitt eget försvar. Här ställs Efron mot bland andra Jim Parsons från The Big Bang Theory, som spelar åklagare, som ser ut att förlora juryns förtroende mot den charmige Bundy. Domaren i fallet spelas av skådespelarveteranen John Malkovich. Det säger en hel del om Efron som skådespelare, att han lyckas hålla jämna steg med Malkovich när domaren och Bundy drabbar samman under rättegångens gång.

Seriemördaren Ted Bundy är en del av historien. Men det är inte bara hans mord som är en viktig del av historien, utan även hur han upplevdes av omvärlden. Under sin rättegång fick han groupies i form av unga kvinnor, som drogs till hans charm och sexuella magnetism. Något som dessvärre är vanligt förekommande när det kommer till seriemördare.

Om det inte vore för att "Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile" berättas genom Liz ögon, hade det nästan varit svårt att tro att Bundy verkligen var skyldig. Det är genom Liz, som kan sägas vara ett av Bundys offer, som vi inte bara får veta sanningen, utan även känner den.

Med sitt höga betyg är "Extremely Wicked" en av årets bästa filmer. För fler tips, spana in vår lista över de bästa filmerna 2019.

NÄSTA ARTIKEL