Chris Hemsworth i Extraction 2. Foto: Netflix.

Recension: Extraction 2 (2023)

 • 2 tim 2 min
 • Action
 • Netflix
Andreas Ziegler
16 juni 2023 kl. 17:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Modern action när den är som bäst

Få moderna actionfilmer kan mäta sig med "Extraction 2", som bjuder på mer av det som gjorde första filmen så bra, fast på ett lite annorlunda sätt.

 • Regi:
  Sam Hargrave
 • Manus:
  Joe Russo
 • I rollerna:
  Chris Hemsworth, Tornike Gogrichiani, Golshifteh Farahani, Tinatin Dalakisvii, Adam Bessa m.fl.

Tyler Rake (Chris Hemsworth) är tillbaka. Den här gången ska han rädda en familj ur ett georgiskt fängelse. Hans motståndare är knarkbaronen och vapenhandlaren Zurab Radiani (Tornike Gogrichiani), som skickar en mindre armé efter Rake och hans skyddslingar.

"John Wick" är filmserien som är på alla actionfantasters läppar de senaste åren. Själv tycker jag att första filmen var hyfsat bra. De två första uppföljarna (jag har inte sett fjärde filmen än) har visserligen imponerande koreografi, men jag blir uttråkad efter en sisådär tio minuter. Fast & Furious-franchiset spårade ur totalt för ett par filmer sedan och handlar mer om brölade repliker om familjen och spektakulära bilkrascher än något annat. Ingen av de två action-franchiserna kan sägas vara särskilt spännande.

Ja, hans arm brinner. Nej, det är inte ett problem. Foto: Netflix.
Ja, hans arm brinner. Nej, det är inte ett problem. Foto: Netflix.

Extraction 2 är Oerhört spännande

En actionfilm är inte bra om den inte är spännande. Det var därför Extraction imponerade så mycket på mig. Tyler Rake är en riktigt slipad legosoldat, men de han möter är inte direkt som Rambos fiender, som står stilla medan Rambo mejar ner dem. Det känns hela tiden som att Rake bara är mikrosekunden snabbare och marginellt bättre än sina fiender på att slåss.

Extraction 2 bjuder på mer av det som gjorde första filmen så bra, men utan att upprepa sig. Det är samma stil på actionsekvenserna, men de är gjorda på ett lite annat sätt.

Precis som i första filmen är en sekvens klippt så att det ser ut som en enda lång sekvens. I denna sekvens bjuds vi bland annat på närstrid med ett gäng ilskna fångar, en biljakt och ett par helikoptrar utrustade med kulsprutor. Är denna sekvens bättre än den långa sekvensen i första filmen? Nej, den är lika bra, fast på ett lite annat sätt.

Sam Hargrave är en mästare på att regissera action. Trots att det händer en hel del, kan vi alltid hänga med eftersom kameraspråket är så jävla kompetent rent ut sagt. Om Hargrave hade fått regissera John Wick, Fast & Furious eller valfri film som Michael Bay regisserat, hade hans namn varit ett av de största inom action-genren. Det är fy skam att Extraction 2 går direkt till streaming.

Extraction 2
Foto: Netflix

Känner mig som ett barn igen

Actionfilm är min första kärlek när det kommer till film. När jag var liten var det lite enklare att imponera på mig, så klart. Det krävdes inte mycket för att jag skulle tycka att en film var astuff. ”Astuff” är knappt ett ord, så klart, men det är fortfarande det bästa jag kan säga om en riktigt bra actionfilm. En actionfilm som är astuff har inte nödvändigtvis ett bra manus eller bra skådespelarprestationer; det är actionsekvenserna, tempot och, framför allt, spänningen som gör en bra actionfilm.

"Extraction 2" har ett manus som är rätt torftigt och karaktärerna är inte vidare komplexa. Men det gör inget. Jag har två saker att säga som avslutning:

1. "Extraction 2" är astuff!

2. En till, tack.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL