Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Drug Lords

Drug Lords (2018) – Avsnitt 1: Pablo Escobar

  • 40 min
  • Dokumentär
  • Netflix
David Lindahl | Recension
26 januari 2018
David Lindahl | Recension
26 januari 2018

Med effektiv klippning kombinerad av historiskt och fiktivt material, berättar första avsnittet av Drug Lords den enkla versionen av Pablo Escobars herravälde.

Bild från Netflix originalserie Drug Lords.
Foto: Netflix.

Drug Lords är Netflix originalproducerade dokumentära tv-serie som berättar historierna om några av världens främsta drogkungar som terroriserat och dominerat världen under olika tidpunkter av 1900-talets andra hälft. Första avsnittet öppnar med kanske den kändaste av de alla: Medellínkartellens Pablo Escobar.

Under 40 minuter berättas Colombianens historia från starten som småtjuv på gatorna i Medellin till hans storhetstid och död. Med Pablo Escobars riktiga torped medverkande tillsammans med agenter och politiker som aktivt jagade honom, får vi en bild uppmålad av en principfast tyrann som inte skydde några medel för att få sin vilja igenom.

Som ett enkelt helhetsperspektiv över knarkkungarnas brottsliga banor är Drug Lords en utmärkt produktion att utforska. Både styrkan och problematiken ligger i enkelheten. 40 minuter är alldeles för kort tid för att lära känna en så pass komplicerad man som Pablo Escobar. Vi erbjuds hans brottsliga liv i ett nötskal med fokus på de verkliga personer som valde att medverka i serien. Utöver det saknas personlighet och en djupdykning i människan bakom den yttre fasaden. Vem var egentligen Pablo Escobar? Det är inte en fråga som denna serie ger svar på.

Dramaturgisk blir det emellanåt lite för mycket. Upprepande klipp med skjutande revolvrar, sniffande linor och rökande munnar blir till slut tjatigt. Trots det beundrar jag produktionsvärdet i serien. Till exempel besöker Escobars torped det egenbyggda fängelset som knarkkungen arbetade från efter att han gjort ett avtal med Colombias regering.

Drug Lords är en överblickande bild för oss som i enkla drag vill lära oss historierna om knarkkungarna. I de andra tre avsnitten följs Cali-kartellen, Frank Lucas och Pettingill famljen från Melbourne. Ridley Scott har bland annat berättat historien om Frank Lucas i filmen American Gangster med Denzel Washington i huvudrollen

Det korta formatet i Drug Lords levererar vad det ska och paketeras även med verkliga personer och intervjuer. Men eftersträvas ett mer ingående porträtt på Pablo Escobar och de andra knarkkungarna är det rimligt att söka efter andra dokumentärer.