Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dogs of Berlin

Dogs of Berlin (säsong 1, avsnitt 1-6)

  • 10 x 45 min
  • Action, Drama
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
09 december 2018
Jonatan Blomberg | Recension
09 december 2018

Nazister, organiserad brottslighet och fotbollsmord i tyska kriminaldramat "Dogs of Berlin".

Efter förra årets braksuccé med tyska originalserien "Dark", har jag med spänning inväntat de nya originalproduktionerna från Tyskland. "Dogs of Berlin" lever däremot inte upp till samma hajp, även om det definitivt finns en hel del för den kriminaldrama-frälste att hitta här.

  • Manus:
    Christian Alvart (skapare)
  • I rollerna:
    Felix Kramer, Anna Maria Mühe, Urs Rechn, Fahri Yardim m.fl.
Felix Kramer och Fahri Yardim i Dogs of Berlin. Foto: Netflix

Dogs of Berlin utspelar sig, föga förvånande, i den tyska huvudstaden Berlin. Där ett mord på en fotbollsspelare i det tyska landslaget riskerar att öka rasist-spänningarna i landet till bristningsgränsen. Mordet sker nämligen dagen innan en VM-kvalmatch, mellan Turkiet och Tyskland.

Om det är en sak du bör veta innan, eller snabbt kommer att lära dig, är det att det i Tyskland finns en väldigt stor andel av befolkningen som har flyttat dit från just Turkiet. Vilket i dagens allt mer invandrarfientliga värld, åtminstone i serien, har lett till ett ökat stöd för de gamla nazistgängen.

Kurt Grimmer (Felix Kramer) är den skuldsatte polisutredaren (och en av våra huvudkaraktärer), som från sin älskarinnas sovrumsfönster ser blåljusen blinka ett halvt kvarter bort. Efter att ha insett att det är den Turkiet-födde, men för Tyskland spelande, fotbollsstjärnan som mördats. Lägger han snabbt locket på och inser att det här kan vara hans chans att bli skuldfri.

Dogs of Berlin. Foto: Netflix

I en annan del av stan kämpar polisutredaren Erol Birkan (Fahri Yardim) mot toppen av ett gäng, som står för en tredjedel av all organiserade brottslighet i hela Berlin. Erol är till skillnad från Kurt, den typ av polis som vill städa upp staden från brottslighet till den grad att han tvingar hundägare att plocka upp hundskit efter sig.

Inte helt förvånande visar det sig att Erols och Kurts vägar kommer att korsas genom mordet på fotbollsspelaren. Serien är genomgående välgjord, med en rå och skitig känsla. Det första avsnittet verkar också göra en sak av att visa upp samtliga kvinnliga skådespelares nakna bröst, eftersom man helt enkelt måste?

Det finns med andra ord både bra och dåliga saker med Dogs of Berlin. Personligen skulle jag nog däremot rekommendera Viaplay-serien ALEX, som tar upp många liknande frågor men med Stockholm som skådeplats. Om du däremot har en förkärlek till kriminaldraman och är sugen på att se hur dem kan se ut på tyska, då har du hittat helt rätt!