Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dick Johnson Is Dead (2020)

Dick Johnson Is Dead (2020)

 • 1 tim 29 min
 • Dokumentär
 • Netflix
August Klittmar | Recension
06 oktober 2020
August Klittmar | Recension
06 oktober 2020

Vacker och skruvad iscensättning av döden.

Kirsten Johnsons dokumentär handlar nästan enbart om döden, detta oundvikliga avslut som vi alla så småningom kommer uppleva. Ändå pulserar ''Dick Johnson Is Dead'' av liv. Genom att både finstämt och komiskt skildra relationen till sin pappa Dick, har hon lyckats göra en allmängiltig film som berör.

 • Regi:
  Kirsten Johnson
 • Manus:
  Nels Bangerter, Kirsten Johnson
 • I rollerna:
  Dick Johnson, Kirsten Johnson m.fl.

Hur stöttar man sin förälder som steg för steg närmar sig döden? Det finns det naturligtvis inte ett svar på, men är man fotograf och dokumentärfilmare som Kirsten Johnson, är svaret kanske mer uppenbart. Hon har under ett par år filmat sin pappa Dick i strävan att hjälpa honom hantera det oundvikliga faktum att han så småningom kommer dö. Resultatet? En djupt mänsklig, originell och rolig film där kärleken mellan far och dotter står i centrum. 

Kirsten Johnson har kommit på den skruvade idén att iscensätta ett antal scener där hennes pappa på ett eller annat sätt förolyckas. Med hjälp av filmteamet, stuntmän och Dick själv, fejkar hon exempelvis att han trillar ner för en trappa, faller ihop på gatan eller får en träplanka i huvet när han går förbi en byggarbetsplats. Att bevittna hur hon regisserar sin pappa, som skådespelar medvetslös vid trappänden med fejkat blod rinnandes från huvudet, är inget annat än genialiskt.

Alla dessa incidenter blir ett slags påminnelse om hur bräckliga våra liv är och hur en slumpartad händelse kan komma att få enorm påverkan. Det finns helt enkelt saker som vi inte har kontroll över, tycks budskapet vara i filmen. Vi kan bara försöka göra det bästa av situationen. 

Dick överlevde en hjärtinfarkt redan för 30 år sedan, och njuter numera av att spendera tid med sin dotter och barnbarn. Han är en erfaren psykiater och troende sjundedagsadventist - en särskild grupp inom adventismen. Genom Kirstens berättarröst, får vi veta att denna religiösa rörelse ''utlovar himlen till de rättrogna''. 

Visuellt hänförande gestaltning av himmelriket.

''Dick Johnson Is Dead'' (2020). Foto: Netflix
Foto: Netflix

Därför är det logiskt att hon i filmen gestaltar hur himmelriket ser ut för Dick vid hans ankomst. Med rekvisita och en scenografi som hämtad ur Georges Méliès Resan till månen (1902), får vi se hur han njuter av popcorn och choklad medan han gör sin fru sällskap bland molnen. Dessa scener är visuellt hänförande och hör till filmens absolut bästa.

Filmen görs kontrastrik då den dels berör sitt ämne på en jordlig nivå, dels på ett filosofiskt och religiöst plan. Trots att Dick Johnson Is Dead handlar om döden, pulserar den av liv. Genom att skildra sin åldrande pappa har Kirsten Johnson lyckas göra en allmängiltig film som bör kunna beröra de flesta, oavsett ålder. 

För mer läsning ---> Se vår lista över årets bästa Netflixfilmer!

Scrolla vidare för fler recensioner!

NÄSTA ARTIKEL